3 tips på arbetsplatsens utbrändhet för nyblivna föräldrar

By | August 8, 2023

När du har fastnat i en tuff plats på jobbet – du är *så här nära* att bli utbränd, undrar du om ditt jobb passar rätt, din kontorskultur kan behöva en seriös uppgradering – vem vänder du dig till? Din mentor, som har många års erfarenhet som du kan lita på? Din mamma, som alltid har ditt bästa i åtanke? Eller din BFF, som är pålitlig för ett mördande peptalk? Lägg alla tre perspektiven i en mixer och du har Good@Work, Well+Goods karriärrådskolumn. Se allt

Fråga:

Jag väntar mitt första barn, och jag jobbar fortfarande heltid, med full fart. Mitt jobb är krävande och livet är stressigt, så jag försöker redan nu undvika utbrändhet. Men eftersom jag vet att mitt liv är på väg att förändras drastiskt när jag blir förälder, har jag en förväntansfull ångest över den utbrändhet på arbetsplatsen som jag bara kan föreställa mig väntar på mig på andra sidan. Har du några tips för hur jag kan dämpa dessa bekymmer och känna mig bättre förberedd?

Svar:

Jag har ägnat de senaste tre åren åt att utrusta och ge hundratals yrkesmänniskor i in- och utmattningen av utbrändhet genom mitt företag Hooky Wellness. Jag pratar mycket om utbrändhet, och jag känner till ämnet och forskningen kring det ganska väl. Men trots det måste jag säga att 2022 har öppnat mina ögon för en ny dimension av livet och att navigera i utsikten till utbrändhet medan jag lever det: moderskapet.

I januari födde jag mitt första barn. Han kom ut full av personlighet, beslutsam och på sitt eget schema – vilket framgår av hans ankomst 10 veckor tidigare än väntat. Efter sju veckor i vården på NICU släpptes han för att komma hem och har blomstrat sedan dess.

Det behöver inte sägas att detta år har ändrat mina prioriteringar eftersom jag har tagit på mig den nya titeln förälder. Även om att lindra utbrändhet på arbetsplatsen alltid är i fokus för mig, med tanke på mitt företags fokus, känner jag till fullo de många möjliga orsakerna till utbrändhet utanför arbetet som kan underblåsa ett fall av det – och det inkluderar verkligen att bli förälder. Nedan hittar du tre strategier som har hjälpt mig personligen att hantera genomträngande känslor av utbrändhet under mina första fem månader av navigerande moderskap.

3 tips för att undvika utbrändhet på arbetsplatsen som nybliven förälder

1. Att välja prioriteringar – och det betyder att man inte förstår allt kan vara en

Bandbredd är den energi och mentala kapacitet du har för att få saker gjorda. Även om det är sant för alla, kommer du som nybliven förälder utan tvekan att ha mindre av den bandbredden. Så att identifiera dina topp tre till fem prioriteringar på jobbet hjälper dig att fokusera på de viktigaste uppgifterna och känna igen områden där du kan säga nej eller inte nu.

Att identifiera dina topp tre till fem prioriteringar på jobbet hjälper dig att fokusera på de viktigaste uppgifterna och känna igen områden där du kan säga nej.

Bekräfta den här listan med din chef eller ditt team för att säkerställa att du är på samma sida, använd sedan veckovisa incheckningar för att fånga förändringar och justera din arbetsplan därefter. Din bandbredd kommer att vara begränsad, så fokusera på de saker som betyder mest. Varje ögonblick som ägnas åt att arbeta med en oviktig uppgift är tid borta från din lilla.

2. Kom ihåg dina egna behov

Från deras sömnmönster och matschema till färgen på avföringen, du kommer att vara uppmärksam på allt om ditt barn – men du spelar också roll. Du kommer att gå igenom enorma förändringar, och det kan vara svårt att formulera vad du upplever, men egenvård är en avgörande (och ofta förbisedd) komponent i att vara en ny förälder. Jag använder utbränd bingo för att hjälpa mig att spåra hur jag mår och känna igen när symtomen trendar.

Jag har också upptäckt att medlemmar i samhället – oavsett om det är en partner, andra familjemedlemmar eller vänner för dig – kan vara fantastiska resurser för att hjälpa dig att ta hand om dig själv. Ta hjälp när den erbjuds och be om den när du behöver den. Även om du bara tar en tupplur, ett oavbrutet bad eller umgås med en vän, är allt detta viktiga för att stödja din fysiska, känslomässiga och mentala hälsa.

3. Ge dig själv mer tid, utrymme och nåd

Det största jag har lärt mig som nybliven förälder som arbetar för att hantera utbrändhet är att mitt schema inte längre är mitt. Planer är bara förslag och tidslinjerna förändras hela tiden. Jag har lärt mig att ge mig själv mer tid för arbetsprojekt, hushållsuppgifter och till och med så enkla saker som att komma ut ur huset. Ge dig själv en buffert där du kan och undvik onödig extra stress. Som nybliven förälder skapar du nya rutiner, och det kommer att ta lite tid att förstå hur detta kapitel i ditt liv kommer att se ut.

När det blir svårt att skapa gränser är det bara att säga nej. Eller tänk på att barn lär sig av det de ser. Jag har upptäckt att föräldraskap har gjort mig ännu mer dedikerad till att utöva dessa beteenden och illustrera vilken typ av personlig handling jag vill att min son ska ha. Var inte rädd för att prova nya saker, för det är det enda sättet att hitta det som fungerar för dig och din familj. Lycka till på denna nya resa!

Oj Hej! Du ser ut som någon som älskar gratis träning, rabatter för banbrytande wellness-märken och exklusivt Well+Bood-innehåll. Registrera dig för Well+, vår onlinegemenskap av friskvårdsinsiders, och lås upp dina belöningar direkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *