7 praktiska tips för att förbättra ekonomin, lindra stress

By | August 7, 2023

Så du vill ha en sund relation med din ekonomi och förbereda dig för pensionen, men du är inte säker på var du ska börja eller hur du ska ta dig dit. Med Money Talks beskriver tre personer i olika livsstadier sin erfarenhet av att arbeta med en finansiell professionell för allra första gången. Som det visar sig är det aldrig för tidigt eller sent att chatta igenom dina mål med någon som kan hjälpa.

Jag blev nyligen uppsagd från mitt heltidsanställda jobb, precis när mina utgifter skjutit i höjden, på grund av oförutsedda sjukvårdskostnader. Den snabba kedjan av stressiga händelser lämnade mig i ett tillstånd av förtvivlan kring min ekonomi. Men efter en diskussion med Fidelity Investments finansproffs kunde jag skapa en plan med praktiska tips för att förbättra min ekonomi. Jag skapade en långsiktig strategi för att hjälpa mig att navigera i mina nuvarande hinder och samtidigt hålla ett öga på långsiktiga planer, som pensionering.

Efter det samtalet med Rita Assaf, Vice President of Retirement and College Products for Fidelity Investments, och Ryan Viktorin, CFP, Fidelity Investments Vice President Financial Consultant, kände jag att även om det var knepigt, innebar den nuvarande situationen inte ekonomisk ruin. Med utgångspunkt i vår diskussion gjorde jag en sjustegsplan med praktiska tips för att förbättra min ekonomi och ekonomiska hälsa, lindra min ekonomiska oro och arbeta mot effektiv pensionsplanering. Här är vad som hände när jag försökte utföra deras råd.

Exakt vad som hände när jag implementerade 7 användbara tips för att förbättra min ekonomi

Tips 1: Prioritera att söka efter en specifik typ av heltidsarbete

En potentiell fördel med att söka heltidsarbete på ett stabilt, etablerat företag är den ökade sannolikheten för expansiva företagsförmåner eller -subventionerade förmåner, inklusive fertilitetskostnader. Detta är top of mind för mig, eftersom provrörsbefruktning (IVF) är en av mina kommande utgifter.

Hur det gick: Sedan jag genomgick en stor operation under tiden sedan jag träffade Assaf och Viktorin har jag inte orkat ägna min fulla uppmärksamhet mitt jobbsökande. Även om jag inte har gjort så mycket framsteg på den här fronten är mitt CV uppdaterat och redo att börja, och nu när jag är på bättringsvägen planerar jag att attackera denna “att göra”. Tack vare mina takeaways från min chatt med Assaf och Viktorin vet jag nu exakt vad jag letar efter, vilket borde göra sökningen mer fokuserad och effektiv.

Tips 2: Ta reda på vad jag behöver för att känna mig frisk och säker under den här tiden

Mina ekonomiska stridigheter har verkligen äventyrat min mentala hälsa. För att hjälpa till att lindra min nöd i samband med utsikten till ett tomt bankkonto, betalade jag för nya utgifter med kreditkort – med ett öga på räntorna, som jag vet kommer att kosta mer än att betala kontant skulle ge.

Hur det gick: Även om skulder också är förknippade med känslor av ångest, vet jag att jag kommer att må sämre om jag inte har kontant likviditet på mitt konto för räkningar som hyra. Att ha ett nollställt bankkonto får mig att känna mig panik, medan att ha låga skulder under en kort period (jag vet att räntenivåer som ökar mina huvudsakliga utgifter gör den här strategin ekonomiskt osäker för alla långsiktiga fönster) en lägre grad av stress. Jag vill kontrollera mina konton ofta så att jag aldrig avskyr ett nummer och känner mig bekväm med de avgifter jag gör.

Tips 3. Tjäna pengarna I do har jobbat hårdare för mig

Assaf och Viktorin gjorde mig uppmärksam på att om jag flyttar lite pengar på mitt checkkonto till ett högavkastande sparkonto så kan det generera en del inkomst passivt. Det här var extremt lätt att genomföra, och jag känner mig bra över att ha gjort det. Jag tänker hålla ett öga på räntorna så att jag snabbt kan pivotera min strategi om den nuvarande räntan blir mindre lukrativ.

Det tog bara fem minuter att överföra huvuddelen av mina pengar till ett högavkastande sparkonto.

Hur det gick: Efter lite snabb forskning valde jag ett högavkastande konto som har en högre årlig procentsats (APR) än mitt nuvarande konto. Det tog bara fem minuter att överföra huvuddelen av mina pengar till det kontot, och jag lämnade tillräckligt mycket på mitt andra konto för att täcka lite mer än en månads utgifter. Helst ska jag snart få heltidsarbete, betala av min skuld med den inkomsten och inte behöva röra dessa avsatta kontanter så att de kan fortsätta tjäna för mig. Men om jag behöver använda det är det lätt att dra mig tillbaka snabbt, vilket hjälper mig att dämpa mina ångestkänslor.

Tips 4. Håll ett öga på mina kreditkortssaldon

Som nämnts ovan är det oerhört viktigt att jag fortsätter att betala det lägsta på mina kreditkort så att jag inte slutar med att betala ned ränta som gör mina ursprungliga betalningar mycket högre än de annars skulle ha varit.

Hur det gick: Tyvärr ökade saldot på dessa kort nyligen med $12 000 på grund av operationskostnader, vilket innebär att jag för närvarande har den största kreditkortsskulden jag någonsin haft. Ändå har jag lyckats betala betydligt mer än minimibeloppet samtidigt som jag har fortsatt att ha tillräckligt med kontanter på mitt konto. Så för tillfället mår jag bra av detta tillvägagångssätt. Planen är att betala av skulden i sin helhet så fort jag skaffar heltidsarbete igen.

Tips 5. Skapa en lufttät ny budget

När din ekonomiska situation förändras dramatiskt är det viktigt att granska din budget för att ta hänsyn till dessa förändringar. Assaf och Viktorin föreslog att jag skulle ta en titt på mina utgifter med nya ögon och göra nedskärningar där det var möjligt från min “nice-to-haves”-hink.

Hur det gick: Jag tittade på mina månadsabonnemang och klippte så många som möjligt. Genom den här processen upptäckte jag att jag betalar cirka 200 USD per månad i avgifter för medlemskap inklusive Netflix, Dropbox, De New York Times, etc. Vissa av dessa var lätta att klippa – streamers gick först, tillsammans med alla andra underhållningscentrerade utgifter – medan andra var svårare eftersom jag använder dem för jobbet. Där det var möjligt frågade jag vänner och familj om jag tillfälligt kunde låna konton som jag fortfarande behöver tillgång till. De totala månatliga besparingarna för att minska dessa kostnader uppgick till cirka 150 USD. Det är inte en livsförändrande mängd, men det är bättre än ingenting.

Jag har börjat fråga vänner om vi kan laga mat hemma eller träffas på en promenad istället för att gå ut och äta dyra måltider

Jag funderade också på utgifter för matleverans, uteservering, kläder och underhåll av skönhet. Så fort jag blev av med mitt jobb tog jag bort alla mina appar för matleverans, men de har ibland funnit att de har laddats ner igen. Men genom den här övningen har jag åtagit mig att ta bort dem för gott. Detta har gett ny energi till mitt sociala liv också, eftersom jag har börjat fråga vänner om vi kan laga mat hemma eller träffas på en promenad istället för att gå ut och äta dyra måltider.

Jag har också slutat spendera på kläder tills jag säkrat heltidsarbete och betalat tillbaka min skuld. Och jag har börjat göra min egen manikyr också.

Tips 6. Titta på fertilitetsrelaterade betalningsplaner

Jag planerar att börja IVF till hösten, och det kommer att kosta minst $30 000. När jag berättade för Assaf och Viktorin om min ursprungliga plan att lägga ut den kostnaden på kreditkort, föreslog de att jag skulle fråga min fertilitetsläkare om de erbjuder betalningsplaner eller lägre priser för att betala kontant.

Hur det gick: Jag tvivlade på att min leverantör skulle samarbeta med mig om en betalningsplan, men jag blev positivt överraskad när jag fick reda på att mitt antagande var fel. Det betyder att så länge jag kan betala beloppet för varje delbetalning kan jag undvika att dra på mig ränta på kreditkort. Det är en stor vinst för min ekonomi och mentala hälsa. När jag har möjlighet att spara pengar igen, planerar jag också att öppna ett hälsosparkonto (HSA), som skulle hjälpa mig att spara på skatter omedelbart och betala för kvalificerade sjukvårdskostnader genom pensionering.

Tips 7. Var redo med en plan för när det är dags att börja spara igen

Assaf och Viktorin föreslog att jag skulle förbereda mig för att anta en sparplan för långsiktig ekonomisk hälsa och pensionering direkt efter att jag återupptagit heltidsarbete och betalat av min skuld.

Hur det gick: Helst kommer mitt nya jobb att erbjuda 401(k)-matchning eller ett annat arbetsgivarfinansierat pensionserbjudande. Om det inte gör det kommer jag att undersöka att öppna ett IRA-konto, vilket är en annan skattefördelaktig strategi för att bygga pensionssparande. Utöver det planerar jag att skapa en collegefond för det barn jag försöker skaffa.

Tills vidare jobbar jag på att visualisera hur den ekonomiska hälsan ser ut för mig, speciellt om jag och min partner lyckas få barn. Han har erbjudits att ta på sig boendekostnader och kommer åtminstone att dela upp kostnaderna för föräldraskap. Men vi planerar annars att hålla isär vår ekonomi – vilket är något som alltid har varit viktigt för mig. Av denna anledning är det avgörande att jag ställer mig (och framtida familj) redo för ekonomisk hälsa.

Den viktigaste läxan jag lärde mig från den här övningen att träffa finansprofessionella för att diskutera min nuvarande situation, mål och pensionsvision är att även när saker känns hopplösa, finns det alltid praktiska ekonomiska tips tillgängliga för att förbättra din ekonomi på något litet sätt. Det är viktigt att inte låta rädsla få dig att fastna, vilket är det tillstånd som Assaf och Viktorin fann mig i. Nu när jag ser att det finns åtgärder att vidta känner jag mig bemyndigad att återta kontrollen över min ekonomiska situation; Jag kan se en väg framåt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *