Ann Demeulemeester lanserar en debutdoft, 10 år efter att hon lämnade sitt namne varumärke

By | September 8, 2023

Ann Demeulemeester är inte främmande för saker som är immateriella. På tal om en asymmetrisk skjorta från hennes minnesvärda vårkollektion 1997 sa hon en gång till mig, “gravitationen inspirerade mig och jag förstärkte den.” Oavsett medium har Demeulemeester en vana att lämna spår av sin ande i sina skapelser; nu har hon gjort det med sin debutdoft, som hon heter A.

A är för början. Det är den första bokstaven i alfabetet och den första bokstaven i Anns namn, förstås, men också den på Adam, vars revben födde Eva i Edens lustgård. Eftersom Demeulemeester alltid har anammat flytande när det kommer till kön bör det inte komma som någon överraskning att A är en unisexdoft, en vars varma kryddighet viskar om en sofistikerad sensualitet. A är en djärv och självsäker doft, till och med lynnig; en som inte delar några associationer med krusiga fåfängligheter eller svimmade soffor.

”Som barn gillade jag inte doft alls, och senare gillade jag inte parfymerna från min mamma eller min mormor; Jag tyckte att de var för söta och för pudrig”, sa Demeulemeester på ett samtal. ”Jag skulle föredra att gå i skogen och lukta på träden och gräset och blommorna. Det var de dofterna som jag attraherades av; den här söta tjejgrejen var inte riktigt vad jag gillade.”

Demeulemmesters vana har alltid varit att skala bort ytligheter i jakten på det väsentliga. Det sökandet tar henne ofta tillbaka till naturen; taggar och fjädrar var återkommande motiv i hennes samlingar. Fragrance gav den här praktiska skaparen en annan utmaning, att engagera sig i andra sinnen än beröring.

”Jag var tvungen att hitta ett sätt att förklara detta ljus och skugga, denna starka och poetiska sida, som alltid fanns där, till en lukt. Jag kunde bara lita på min instinkt; och min instinkt var inspirationen”, förklarade Demeulemeester. “För mig måste det vara något som var spännande, något som går tillbaka till sakers ursprung, till något naturligt, något djuriskt, något mystiskt. Jag tänkte på L’Enfant Sauvage, som är en film av François Truffaut om ett barn som har hittats i buskarna som bodde där ensam med djuren. Jag har alltid älskat historien. Det har alltid varit en inspiration för mig, och jag ville göra en parfym som är ren och baserad på instinkt.” För att förstärka Demeulemeesters koppling till den levande världen är A en parfym, till skillnad från en eau de cologne, vilket betyder att den är gjord av eteriska oljor gjorda av naturliga råvaror som har kallpressats.

Sedan hon fick en rosplanta på Alla hjärtans dag för cirka 10 år sedan från sin man och medarbetare Patrick Robyn, har Demeulemeester blivit en ivrig trädgårdsmästare, en som känner till växtmönster och årstiderna. A, kan man säga, fungerar lite som regn på jorden; den träffar huden med ett stickande “stänk” och sipprar sedan nästan in i huden, expanderar, värms, förvandlas. Det finns mycket “mark” att täcka, i den meningen att ingredienslistan är ganska omfattande. Jasmin, majros och björkolja utgör hjärtat av doften, som har toppnoter av kryddnejlika, spiskummin, ceylonkanel, siciliansk citron och kalabrisk bergamott som är bundna av basnoter av patchouli, vetiver, rosenträ och sandelträ.

Patrick Robyns “ornitografiska” porträtt av Ann Demeulemeester som häckar på insidan av toppen av lådan. Foto: Patrick Robyn / Med tillstånd av Ann Demeulemeester

Frigörandet av A är förverkligandet av en långvarig önskan. “Det är en dröm som jag har haft länge. I flera år tänkte jag på att någon en dag skulle knacka på min dörr och säga: ‘Ska vi göra en parfym?’ Så jag ville vara förberedd. Låt oss säga att jag i 25 år har tänkt på hur min parfym skulle se ut”, sa Demeulemeester. “Vad som är viktigt är att de dofter som jag valde, jag verkligen valde dem. Det är samma dofter som jag skulle ha valt för 25 år sedan, och det förstärkte min idé att jag var tvungen att göra det eftersom jag fortfarande ville ha samma sak som jag ville ha tidigare, och jag hade fortfarande intrycket att det är en lukt som inte finns där .”

Det var Claudio Antonioli, som köpte varumärket 2020, som presenterade möjligheten. “När Antonioli tog över märket frågade han mig om jag kunde vara närvarande på något sätt och om jag kunde göra något för att stärka varumärket”, förklarade designern. Precis som omdesignen av varumärkets flaggskepp i Antwerpen var skapandet av A en angelägenhet för utökad familj. Patrick Robyn tog fotot av Ann som finns på insidan av toppen av den dukbeklädda lådan, och deras son, Victor Robyn, designade A. “Den är skarp som en nål”, sa Demeulememster. Man kan också säga att den är lika finslipad som en rosentagg, eller fågelklocka, båda symbolerna kopplade till huset.

Liksom lådan är flaskan smal och rektangulär, och alla dess ytor, de fyra inre och fyra yttre sidorna, togs i bruk. Interiören och exteriören på en panel är svartmålade och därför ogenomskinliga, medan de andra sex är genomskinliga. ”För mig var det helt klart att det jag ville göra med parfymen och parfymflaskan, jag ville ha en kontrast där. Inne i flaskan skulle det finnas natur och utanför ville jag ha kultur. Jag ville ha en flaska som är väldigt definierad, nästan modernistisk, riktigt vass”, förklarade Demeulemeester.

För Demeulemeester är A något som liknar en nyckel, en som öppnar ännu en dörr bortom ateljén. “Det är trevligt om du har uppnått något och du gjorde det till fullo,” sa designern om hennes liv inom mode. “Jag kände att, okej, jag vill bli sårbar igen. Jag vill vara ingenting, att kunna prova något nytt. Det är svårt att förklara… jag menar, det är det här lilla vilda barnet i mig som vill göra allt det här.”

A kommer att säljas på Ann Demeulemeesters flaggskepp i Antwerpen och online, samt i alla Antonioli-butiker, Dover Street Market, London och The Broken Arm, Paris.

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Vogue.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *