Att övervinna livströtthet kräver jakten på glädje

By | August 7, 2023

jagJag har hänvisat till mig själv som medelålders i cirka 10 år nu, men till en början gjorde jag det för komisk effekt. Nu är det inte så roligt. Även om det är omöjligt att exakt identifiera mitten av ditt liv förrän det är över, närmar jag mig snabbt 40-årsåldern och konfronterar verkligheten av vad det verkligen innebär att vara “medelålders”.

I det här skedet av sitt liv köpte min pappa en sportbil och hade flingor med sina sekreterare. Dessa klyschiga beteenden erbjöd en kort uppskov från det tråkiga livet i förorterna med en fru och fyra barn. Han beklagade också sitt stabila jobb som gav en konsekvent inkomst för hans familj. Hans tristess var påtaglig.Jag skulle under tiden döda för att vara så uttråkad. Istället för att ägna mig åt lyxiga inköp och försöka undkomma trycket från föräldraskapet, är jag på väg att spendera någonstans mellan $30 000 och $1 miljard bara för att få ett barn via IVF. Istället för att njuta av stabiliteten hos en konsekvent lönecheck, har jag varit engagerad i ett oavbrutet kamp-eller-flyg som frilansare. Jag har exakt inga tillgångar och ett pensionskonto som kan, om jag har tur, se mig genom den sista veckan i mitt liv – i väntan på inflation.

Visst, jag har kunnat klara mig i alla dessa år, obunden av “mannen”, och det har inte varit så illa. Men nu, när jag verkligen behöver sätta mig in i ett sken av säkerhet, är min bransch i fullskalig kollaps – och jag kämpar fortfarande lika hårt för att klara mig nu som jag var i mitt tidiga 20-tal. Jag har prioriterat arbete och ambition länge, och ändå känns det som att jag absolut inte har något att visa för det.

Jag vill återta min tid för de saker i livet som betyder något för mig. Jag vill engagera mig i en stabil karriär som betalar tillräckligt för att leva bekvämt i dessa galna tider, och som bidrar till det större bästa på något meningsfullt sätt. Jag vill leva annorlunda än jag har levt de senaste 20 åren. Men när jag försöker lösa problem, eller stressa, eller… vad jag än går igenom den här krisen, är allt jag känner utmattad. Jag har inget kvar att ge, och ändå har jag precis börjat. Igen.

Den outhärdliga livströttheten hos medelålders millennials

Även om min personliga historia är unik, är jag inte ensam om att gå in i en “mid-life kris” som inte ser ut som tidigare generationers klyschor.

Till skillnad från våra föräldrar går ett större antal millennials (de av oss födda mellan 1981 och 1996) in i detta skede av livet ogifta och ännu barnlösa. Från och med 2016 tjänade vi också 20 procent mindre än boomers gjorde i vår ålder. Inflationen stiger under tiden, liksom bostadspriserna – som har stigit med iögonfallande 50 procent sedan 2020. Vi är också den generation som är mest benägna att byta jobb, och många av oss är fångade i en exploaterande spelningsekonomi . Allt som sannolikt har något att göra med den tidigare nämnda förseningen i att gifta sig och skaffa barn; de som kopplar ihop och fortplantar sig gör det senare och får färre barn än de i tidigare generationer. Vissa väljer bort helt och hållet på grund av en kombination av praktiska och existentiella bekymmer som förvärras av pandemin och klimatkrisens förestående undergång.

Jag ligger långt efter där jag trodde att jag skulle vara vid denna tidpunkt i mitt liv: en gift husägare med två barn och en hyllad, stabil författarkarriär. Denna straffande verklighet har gett ett stort slag mot min självkänsla och, som ett resultat, min lyckonivå – och jag kan inte föreställa mig att jag är den enda i min generation som känner så här. Även om många av omständigheterna som försätter oss i denna position ligger utanför vår kontroll, känns det inte bra att pressa 40 som hyresgäst utan besparingar.

Jag är säker på att många människor i mina föräldrars ålder skulle himla med ögonen vid den här uppsatsen och finna mig berättigad och lat. Systemet fungerade för dem, eller hur? Men samma system fungerar objektivt sett inte för yngre generationer, vilket har fått många av oss att vilja avveckla det eller åtminstone fly det. Men hur, när vi är så trötta på att klättra uppför utan någon topp i sikte?

“Många människor är inte längre villiga att offra sin glädje och sitt välbefinnande, och de vill inte skjuta upp det förrän senare i livet eftersom de ser möjligheten att uppnå det nu.” — Erica Lasan, Joy Strateg

Erica Lasan, en företags “Joy Strategist” som har coachat över 200 kvinnor, försäkrar mig att jag inte är ensam om mina känslor. “Det har skett en enorm förändring, ett kulturellt uppvaknande, och millennials försöker omdefiniera hur framgång ser ut”, säger hon. “Många människor är inte längre villiga att offra sin glädje och sitt välbefinnande, och de vill inte skjuta upp det förrän senare i livet eftersom de ser möjligheten att uppnå det nu – och det är inte garanterat att det kommer att hända i pension, om de får en pension.”

Skriv in “livströtthet”, som Lasan beskriver som “att nå utbrändhet på alla områden i livet – känslomässigt, socialt, andligt, fysiskt.” Hon säger att för många människor (inklusive mig själv) kan de känna att de gör allt de “ska” för att lyckas, men ändå “känner sig så utmattade att de inte ens kan se vägen ut.”

Lasan tillskriver en kombination av faktorer för denna livströtthet i min generation, från en nyfunnen känsla av vår dödlighet orsakad av pandemin och förvärrad av medelålderns närmande, till en ekonomisk verklighet som står emot oss och kanske aldrig tillåter oss att slappna av. – om vi inte gör avkoppling till vårt mål.

“Människor, särskilt i millenniegenerationen, börjar värdesätta sin tid”, säger hon. “Tid är en resurs. Det är inte en du kan fylla på, och du vet inte hur mycket du har av den. Så folk försöker komma på hur de kan köpa tillbaka sin tid.” Deloittes 2023 Gen Z och Millennial Survey fann att även om 62 procent av millennials säger att arbete är avgörande för deras identiteter, strävar de flesta efter balans mellan arbete och privatliv – och anser att det är en viktig faktor när de letar efter ett nytt jobb. En undersökning från Gallup 2022 visade också att millennials är betydligt mer benägna att leta efter distansarbete jämfört med äldre generationer. “Unga människor längtar efter karriärutveckling. De vill också ha flexibilitet och oberoende”, står det i enkätrapporten.

Lasan säger att hon också har märkt en trend mot att människor prioriterar vila på ett nytt sätt, vilket framgår av The Nap Ministry (skapat av den svarta aktivisten Tricia Hersey och betonar värdet av vila som “motstånd” mot vår nuvarande rasistiska, kapitalistiska kultur) och den växande #SoftLife-trenden (som har 944 miljoner visningar på TikTok).

“Idén att arbeta hårt för att få det man vill ha är något som för många av oss har gått i arv från tidigare generationer”, säger Lasan. “Du brukade arbeta riktigt hårt och bli belönad med antingen mer pengar eller ett jobb med bättre förmåner – du skulle flytta upp på företagsstegen så att du kunde få mer ekonomisk trygghet, vilket sedan leder till trygghet i livet, och många i den här generationen upptäcker att det bara inte har varit fallet. Så de tillåter sig själva att omprioritera vila, och det har nästan blivit som en motkultur.”

Använd glädje för att hitta syfte

Som många av mina millennialskolleger har jag redan börjat sakta ner och anamma vila. Istället för att pressa mig själv att vara produktiv varje vaken timme på dagen, lyssnar jag på vad min kropp behöver. Om jag inte känner för att ”göra” – och jag absolut inte behöver ”göra” något – så gör jag det inte. Om jag inte känner för att ta itu med min dagliga att göra-lista (utanför nödvändigt betalt arbete), så gör jag det inte. Och de där dagliga att-göra-listorna har också blivit mycket kortare, vilket gör att jag kan göra mindre och vara Mer. Men arbetet hade en gång gett mig en sådan känsla av syfte. Om jag gör mindre i arbetssättet…var skulle mitt syfte komma ifrån i livet? Hur skulle jag fortfarande hitta mening?

Det var denna fråga som verkligen fick mig att söka upp Lasan. Hennes svar var föga förvånande, med tanke på hennes titel: Jaga glädje.

Ur Lasans perspektiv är glädje ett verktyg du kan använda för att informera om hur och vad du ställer upp för i livet. “Det som ger dig glädje är kopplat till ditt syfte, så om du kan få en tydligare bild av vad det är, kan du använda det för att finslipa vad du ska göra med din tid, energi , och utrymme, säger hon.

Med andra ord, jag behöver bara identifiera de aktiviteter som ger mig glädje och göra mer av dem, vilket organiskt borde leda till en större känsla av vad jag borde göra med mitt liv överlag.

En del av problemet, säger jag till Lasan, är att jag alltid hittat både glädje och mening med att skriva, och nu hittar jag ingetdera. Hon svarar att detta troligen beror på att jag har skrivit för pengar och inte för glädje. “Det kan vara så att under de år som du har gjort det för pengar, har det faktiskt inte tjänat syftet eller tjänat passionen”, säger hon.

Hon föreslår att ta ett steg tillbaka och försöka komma ihåg varför jag älskade att skriva så mycket, vad det var med skrivandet som gav mig så mycket glädje, och sedan överväga hur skrivandet kan vara knutet till mitt syfte – och sedan se om det finns en väg tillbaka till det. skrift. “När du börjar bli tydlig med vad din glädje är, kan du också börja förstå hur du kan utnyttja den för att bygga det ekonomiska överflöd du vill ha”, säger hon.

Nej, jag behöver inte sluta mitt jobb just nu i jakten på glädje. Men hon föreslår att jag ska hitta tid att leka med den typ av skrivande jag skulle göra även om ingen betalade mig. Visst, jag kanske upptäcker att ingen form av skrivande ger mig glädje längre. Eller jag kanske upptäcker att den typ av skrivande som ger mig glädje är annorlunda än den typ jag gör för pengar (skriver för tidningar), eller till och med den typ jag trodde kan vara till glädje (att skriva en bok).

[Success is] inte nödvändigtvis äga ett hus, eller sälja en startup för 100 miljoner dollar, eller ens skriva en bok. Det är bara att leva varje dag med så mycket glädje som möjligt.

Ett sätt att gå tillväga för detta, som jag har lekt med och som Lasan stöder, är att byta karriär så att arbetet jag gör för att tjäna pengar inte kräver skrivande, vilket idealiskt skulle tillåta mig att få ny energi kring skrivandet enbart för att skapa kreativitet. , eller glädje. I det upplägget kunde jag sedan experimentera med olika format, som att starta ett manus, delta i en tävling för att skriva noveller, skriva utkast till en barnbok eller till och med prova poesi.

Lasan uppmuntrar mig också att leka med andra aktiviteter jag älskar utan att sätta någon press på dem att generera inkomster åt mig. Hon hänvisar till detta som att “snacka på glädjebitar.” Hon var glad över att höra att jag nyligen hade börjat sykurser eftersom jag tycker om mode och samlar på vintagekläder. Att jag trivs med lektionerna är en ledtråd, säger hon, och om jag fortsätter att följa och samla på mig sådana ledtrådar kommer så småningom en större bild att dyka upp.

När jag väl har fått den nya visionen – eller egentligen, när som helst på resan mot den visionen – säger Lasan att det är viktigt att ta det sista steget att återförbinda sig till glädje, och en sak hon rekommenderar att göra är att dela visionen med andra människor. “Det håller dig ansvarig inför visionen, och det bygger upp visionen för ju mer du hör dig själv säga det, desto mer ser du det själv”, säger hon. “Det hjälper dig också att locka människor som kommer att stödja dig i att hålla dig ansvarig för den visionen – jag kallar det här en vibbam.”

Även om jag gillar enkelheten i Lasans glädjecentrerade råd, kan det ha gått över mitt skeptiska huvud om det inte vore för en sista liten bit av visdom hon förmedlar innan vi avslutar samtalet. Hon märker att jag har beskrivit min fästman som mindre ambitiös än jag är eftersom han har utformat sitt liv för att vara låg i stress och hög på fritid, och hon rättar mig. “Det låter som att hans ambition är glädje”, säger hon. “Och på det sättet har han funnit stor framgång. Glädje är framgång.”

Mitt sinne är blåst av denna enkla känsla. Hon är spot-on om hur min fästman definierar framgång, och hur jag nu inser att jag faktiskt också skulle vilja definiera framgång. Det är inte nödvändigtvis att äga ett hus, eller sälja en startup för 100 miljoner dollar, eller ens skriva en bok. Det är bara att leva varje dag med så mycket glädje som möjligt. Med det som mitt nya mål känner jag mig något pigg för första gången på länge. När jag tittar ner på den andra halvan av mitt liv från toppen av denna topp i mitten av livet, ser saker och ting äntligen uppåt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *