Det är aldrig för sent att byta karriär – så här

By | August 24, 2023

När du har fastnat i en tuff plats på jobbet – du är *så här nära* att bli utbränd, undrar du om ditt jobb passar rätt, din kontorskultur kan behöva en seriös uppgradering – vem vänder du dig till? Din mentor, som har många års erfarenhet som du kan lita på? Din mamma, som alltid har ditt bästa i åtanke? Eller din BFF, som är pålitlig för ett mördande peptalk? Lägg alla tre perspektiven i en mixer och du har Good@Work, Well+Goods karriärrådskolumn. Se allt

Om du har riktigt tur kommer den karriärväg du väljer vid 18 att förbli en perfekt passform för dig någonsin efteråt – men i verkligheten är det inte så det fungerar för de flesta. Så vad är det bästa sättet att gå vidare om ditt nuvarande yrke inte gör det åt dig längre? Visst, det kan vara riktigt glädjande att se din arbetsidentitet utvecklas genom åren, men det är också skrämmande att släppa slitna passioner samtidigt som du tar de risker som krävs för att upptäcka nya.

I veckans Good@Work-kolumn tar SoulCycle och Flywheels medgrundare Ruth Zukerman upp just denna fråga och fyller i för Amy Odell medan hon är mammaledig. Här, författaren till nya memoarer Rider högt pep-talks en bra+bra läsare som rustar för en karriär på 180.

F: Jag är nyutexaminerad och nu när jag börjar arbeta har jag insett att den examen jag valde inte längre är min “passion”. Hur kan jag hålla mig motiverad när jag i princip börjar om från början?

A: “Möjligheten är alltid där för att börja igen.”

Jag är den perfekta personen att svara på den här frågan eftersom jag har varit i positionen att behöva uppfinna mig själv – om och om igen. Det händer med så många människor, och det händer mer och mer.

Närmare bestämt var jag dansare, och från åtta års ålder visste jag att det var vad jag ville göra med mitt liv. Jag tog dansklasser genom gymnasiet, tog dans som huvudämne och uppträdde professionellt på college, och när jag tog examen flyttade jag direkt till New York City. Tyvärr, inom konsten, är NYC en av de mest konkurrenskraftiga platserna att bo på. Jag började gå på auditions och fortsatte att finslipa mina kunskaper, och jag hade några deltidsjobb att försörja mig på. Men efter ungefär två år insåg jag att det inte var livet för mig. Att sluta dansa var ett stort beslut, speciellt för att jag inte tränade mig i några andra arbetsfärdigheter. Jag hade ingen aning om vad jag skulle göra.

Jag ska inte ljuga – det var det verkligen utmanande. Uppenbarligen kommer du inte bara att falla på en annan väg omedelbart. Men i efterhand har jag upptäckt att man kan lära sig mycket av att testa nya saker, även saker som man kanske inte gillar. Varje upplevelse öppnar en dörr till något annat.

Varje upplevelse öppnar en dörr till något annat.

I mitt fall slutade jag med att jag tog ett jobb som kontorschef på ett cateringföretag eftersom jag var intresserad av mat och matlagning. Det var verkligen min första erfarenhet av att arbeta bakom ett skrivbord, och jag hatade varje dag av det. Ändå utesluter du saker genom att prova dem. Jag lärde mig att jag behövde hitta ett jobb som involverade rörelse, och även om jag inte hade någon aning om vad det betydde vid den tiden, ledde det så småningom till att jag började lära ut aerobics i dans år senare, efter att jag var gift med barn. Glöm inte heller att du kan lära dig något värdefullt från vilket jobb du är i. Det cateringföretaget var i huvudsak en kundservicebaserad verksamhet, vilket SoulCycle och Svänghjul båda också var. Jag kunde lära mig kommunikationsförmåga i den sfären och ta dem med mig när jag lanserade mina egna varumärken.

Om du har ett jobb som inte var vad du hoppades på och du inte har några andra framtidsutsikter, kanske du bara behöver sitta med obehaget och under en period, inte känna sig nöjd eller uppfylld. Det är en enorm tillväxtprocess som följer med det. Du kanske inte känner det när du går igenom det, men du odlar mognad och visdom som kommer att utrusta dig mycket mer för vad du än ska göra härnäst. Och du vet aldrig vilka möjligheter som dyker upp, även om du inte är nöjd med det du gör just då.

Till exempel, när saker och ting inte fungerade för mig efter att jag var med och grundade SoulCycle, visste jag inte vart jag skulle ta vägen härnäst. Så jag valde att stanna på SoulCycle som bara en instruktör. (Jag vet—när jag berättar den historien för folk, tittar de på mig otroligt.) Hur obekvämt det än var på många sätt var jag så lojal mot mina ryttare att jag inte kunde föreställa mig att jag inte skulle fortsätta vara deras ledare. Det var alltid mitt kall. Och det slutade med att jag träffade mina framtida medgrundare av Flywheel genom att bara vara där.

Istället för att dröja vid vad du förlorar, föreställ dig alla de spännande nya möjligheter som kan finnas för dig.

Det hjälper också att arbeta med att förändra ditt perspektiv. Istället för att dröja vid vad du förlorar genom att släppa det du trodde att din karriär skulle bli, föreställ dig alla de spännande nya möjligheter som finns för dig nu. Det är inte olikt när ett förhållande tar slut. Det är förödande, men tänk samtidigt på vem som kan komma härnäst – det kan vara någon som är ännu bättre för dig. Och i det här fallet kanske du hittar en karriär som gör dig ännu lyckligare än den du lämnar bakom dig.

Vad du än gör, leta bara inte efter den enkla vägen ut. Jag känner folk som har gått in i vissa områden för att de vet att de kan tjäna mycket pengar, men man ska aldrig välja karriär av den anledningen. Jag gjorde något liknande — jag gifte mig av alla fel anledningar, för det var en enkel väg ut ekonomiskt. Men om du strävar efter omedelbar tillfredsställelse kommer du alltid att bli besviken i längden.

I huvudsak kommer allt tillbaka till att ha ett visst mått av tålamod och förtroende på vägen. Jag tror att det är viktigt att inse att evolution är en del av livet – jag grundade Flywheel när jag var 52 år gammal. Möjligheten är alltid där för att börja om.

Riding High-författaren Ruth ZukermanRuth Zukerman är en av grundarna av SoulCycle and Flywheel och författaren till Riding High: How I Kissed SoulCycle Goodbye, Founded Flywheel, and Built the Life I Always Wanted. Hon är för närvarande Flywheel’s Creative Director och fortsätter att undervisa flera utsålda klasser varje vecka i hela landet. Hon bor i New York med sina två döttrar.

Har du en fråga till våra karriärexperter? Mejla goodwork@wellandgood.com.

Mer Good@Work:
Jag verkar inte kunna vinna på jobbet och det får mig att tvivla på mig själv – hur gör jag?
Fruktansvärda jobb har släckt min boss-babe-gnista. Hur får jag tillbaka det?
Hjälp! Jag har en eländig chef – vad gör jag?
Sålde jag mig kort när jag förhandlade om min lön?

Våra redaktörer väljer självständigt dessa produkter. Att göra ett köp via våra länkar kan tjäna Well+Good i provision.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *