En frilansskribent om att spara pengar när du är i skuld

By | August 17, 2023

Så du vill ha en sund relation med din ekonomi och förbereda dig för pensionen, men du är inte säker på var du ska börja eller hur du ska ta dig dit. Med Money Talks beskriver tre personer i olika livsstadier sin erfarenhet av att arbeta med en finansiell professionell för allra första gången. Som det visar sig är det aldrig för tidigt eller sent att chatta igenom dina mål med någon som kan hjälpa.

Innan du träffar en finansiell expert för att prata igenom vägspärrar och mål för pengar, är det viktigt att få klart för dig var du är just nu och var du helst vill vara. Här träffar du en av de tre deltagarna inför hennes samtal med proffsen och lär dig om hennes specifika bakgrund och pengars avsikter.

Om mig: Jag är en 39-årig författare som delar sin tid mellan Los Angeles och Colorado. Jag har en romantisk partner, men vi delar inte ekonomi. Jag får inte heller ekonomiskt stöd från någon, eller har några anhöriga. Ekonomiskt sett är jag en helt fri fågel – för tillfället. Jag hoppas på att få ett barn i framtiden, och jag skulle vilja lägga budget på fertilitetsbehandlingar, tillsammans med att kunna spara pengar för framtiden.

Hushållens inkomstintervall: 90 000–170 000 USD

Regelbundna utgifter:

Hyra: 2 300 USD per månad

Studielån: $120 per månad

Bilförsäkring: 150 USD per månad

Wi-Fi: $179 per månad

Verktyg: $150 per månad

Prenumerationer: $250 per månad

Återbetalning av SBA-lån: $150 per månad

KBT-terapi: 500–1 000 USD per månad

Skönhetsvård: $200 per månad

Hem- och husdjursförsäkring: 40 USD per månad

Välgörenhetsdonationer: $80 per månad

Utöver dessa månatliga kostnader (sammanlagt mer än 3 700 USD per månad) spenderar jag en extra summa på mat, men det beloppet varierar. Min partner betalar för det mesta av vår mat när vi är tillsammans, men det är på oregelbunden basis, så det är svårt att planera för varje månad. På grund av den oortodoxa karaktären på hans jobb kan jag tillbringa några dagar till några veckor varje månad utan honom. Mina matutgifter ser i sin tur väldigt olika ut varje månad.

Har du en sparstrategi och kan du i så fall beskriva den?

Jag har varit tvungen att sluta spara helt sedan jag blev uppsagd från mitt heltidsjobb i oktober 2022. Dessförinnan hade jag sparat runt 20 procent av min lön varje månad, men bara under året hade jag så mycket -tid, avlönat jobb.

Jag skulle behöva arbeta alldeles för många timmar, eller hitta ett sätt att minska mina utgifter avsevärt för att börja spara igen.

Tidigare, som frilansskribent, tjänade jag aldrig tillräckligt för att spara mycket. Jag frilansar nu igen, vilket hindrar mig från att kunna spara. Jag skulle behöva arbeta alldeles för många timmar, eller hitta ett sätt att minska mina utgifter avsevärt för att börja spara igen.

Vilka är dina kortsiktiga ekonomiska mål?

På kort sikt försöker jag klara mig och hålla mig stadigt medan jag letar efter ett nytt heltidsjobb. Hittills har jag inte behövt dyka ner i mina besparingar så mycket, men jag är på väg att genomgå en oväntad operation som kommer att sätta mig i en medicinsk skuld. Jag kan också genomgå IVF under de kommande månaderna också, vilket kommer att ytterligare öka denna skuld (försäkringen täcker inte infertilitet). Jag hoppas att jag inte kommer att bli skuldtyngd till följd av dessa utgifter, och jag är öppen för alla råd om hur man uppnår detta, oavsett om det inkluderar en strategi för att skaffa lån eller något annat.

Vilka är dina långsiktiga ekonomiska mål?

Helst skulle jag vilja ta mig ur överlevnadsläget och tillbaka till sparläge ganska snabbt. Därifrån skulle jag vilja vara säker på att jag lägger tillräckligt mycket åt sidan för att försörja mig själv när jag åldras eller om jag blir handikappad. Jag oroar mig mycket för detta.

Helst skulle jag vilja ta mig ur överlevnadsläget och tillbaka till sparläge ganska snabbt.

Jag hoppas också att få ett barn med i mitt liv inom en snar framtid. Min partner och jag planerar att dela upp det ekonomiska ansvaret, men ändå känner jag att jag måste tjäna mycket mer än jag gör nu för att täcka de extra utgifterna samtidigt som jag sparar för min framtid.

Jag skulle också älska att äga mitt eget hem, separat från min partner, eftersom bostadsägande är ett av de bästa sätten att bygga välstånd i Amerika. Detta skulle ge mig en känsla av långsiktig ekonomisk trygghet. Det här känns just nu som en dröm, men jag undrar om jag ska fokusera mer på att genomföra detta mål.

Vilka hinder finns i vägen för att du ska nå dina ekonomiska mål?

Författarbranschen är helt enkelt inte vad den brukade vara, och mitt expertområde är kraftigt undervärderat och underbetalt. Jag känner att det är omöjligt för mig att vara ekonomiskt frisk som arbetare i den här branschen utan stöd från föräldrar eller partner.

Väl kompenserade heltidsjobb inom mitt område, som det jag hade förra året under ett år, är få och långt emellan. Jag är för närvarande intresserad av att svänga in i en lite annorlunda karriärbana som fortfarande skulle använda min kompetens, men det känns som ett projekt med längre ledning. Just nu behöver jag bara stabilitet i ljuset av mina planer på att förhoppningsvis skaffa barn. Men att prioritera stabilitet för mig tillbaka till det ursprungliga stora hindret att inte tjäna tillräckligt för att täcka allt jag behöver betala för. Det känns som en omöjlig ond cirkel.

Vilka anser du vara dina största utmaningar när det gäller att hantera ditt ekonomiska välbefinnande?

Jag tycker inte att arbete kompenseras rättvist för människor i min bransch, särskilt frilansskribenter. Det är också en utmaning att bo deltid i LA – staden är bara dyr.

Vilken är din nuvarande strategi för pensionsplanering?

Uppriktigt sagt, jag har pausat med att bidra till pensionskonton, eftersom att hantera min nuvarande ekonomi absorberar min inkomst. Jag blev uppsagd i oktober förra året och har tagit itu med sjukvårdskostnader under tiden. I min tidigare roll bidrog jag till en 401(k), men inte längre. Jag känner inte bara att jag inte kan genomföra en pensionsplan vid det här laget, utan jag oroar mig för mitt utarma boägg av besparingar. Pensionering är inte min akuta prioritet just nu, men jag vet att det är bäst för min långsiktiga ekonomiska hälsa att skapa en plan som fungerar för mig. Jag kan behöva lite hjälp här.

Finns det en anledning till att du aldrig har arbetat med en finansiell professionell

Pengar?

Vilka känslor väcker det för dig att prata om ekonomi? Vilken känsla skulle du vilja känna kring din relation till din ekonomi?

Fram till den här babysituationen kände jag mig okej om inte bra med min förmåga att försörja mig själv. Men nu är jag på väg att gå in i vad som känns som en hel del skuld utan någon tydlig väg ut. Som ett resultat känner jag en enorm oro kring min ekonomi, och även en del skam. Jag känner att så många andra människor i mitt skede av livet har gjort olika val som ledde dem till ekonomiska situationer som var att föredra framför mina – antingen genom ett yrkesval, genom partnerskap eller på annat sätt med ekonomiskt stöd från sina familjer.

Jag skulle vilja känna mig trygg. Det är allt jag någonsin har velat när det gäller pengar.

Beskriv din relation till din ekonomi som den ser ut för närvarande såväl som historiskt.

Jag kände aldrig att jag tjänade tillräckligt med pengar för att spara meningsfullt, så det kändes meningslöst att försöka. Att utföra underbetalt frilansarbete gör att jag kan hitta alternativ som skulle hjälpa mig att vara ekonomiskt frisk. Jag måste överanstränga mig för att göra precis tillräckligt, och jag ser inte ett slut i sikte på den verkligheten förrän jag bestämmer mig för en ny karriärväg.

Jag skulle inte kalla mig själv ekonomiskt kunnig, men jag gjorde mitt bästa för att sätta upp mig själv med ett litet skyddsnät (och betala ner skulden) samtidigt som jag hade en välbetald heltidsspelning i ett år. Jag höjde också min kreditpoäng med ungefär 200 poäng under den tiden. De flesta av dessa framsteg har sedan dess höjts till följd av undersysselsättning, och jag förväntar mig att de kommer att förintas helt av kommande sjukvårdskostnader och sedan de pågående kostnaderna för att skaffa ett barn.

Jag har alltid haft ångest och skam kring pengar, men det är definitivt på topp nu – och jag hoppas att det inte kommer att vara så för alltid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *