Från mammas virkning till modern hållbarhet: Journey of Tuğba Atasoy

By | August 28, 2023

På senare tid har en av de vackraste utvecklingarna i den turkiska designscenen varit framväxten av modedesigners som hämtar inspiration inte bara från sitt geografiska ursprung utan också från sina städer och kulturella bakgrunder. Unga designers integrerar alltmer sin västerländska, ambitiösa modeutbildning med sitt kulturarv, vilket resulterar i fängslande kollektioner.

I denna vår-sommarkollektion är ett namn som verkligen sticker ut i denna aspekt designern Tuğba Atasoy. Genom att grunda textilmärket “Tuğba Atasoy” 2011, producerar designern både couture och ready-to-wear kollektioner under denna etikett. I sin senaste kollektion visade hon upp delikat design som hyllar hennes arv från Svarta havet.

Född 1986, Atasoy är en examen från Yeditepe Universitys Fashion Textile and Design Department. Hennes noggrannhet och engagemang är uppenbara när hon tog examen i toppen av sin klass. “Jag kommer från en fartygsägande familj, en familj från Svartahavsregionen för att vara exakt. Traditionellt sett, i vår familj, när barn väl slutfört sin utbildning förväntas de arbeta i familjeföretaget. Men jag valde en annan väg Mot slutet av min gymnasietid kände jag en starkare koppling till design. På grund av min teckningstalang och nyfikenhet bestämde jag mig för att gå en utbildning inom modedesign, säger Atasoy.

Hon förklarar att även om hennes familj till en början var överraskad över hennes val av karriär, är de nu stolta över hennes resa och prestationer. “De virkade bitarna i min senaste kollektion är helt handgjorda. Min mamma skapade faktiskt de första proverna. Därefter samarbetade jag med olika skolor som lär ut hantverk för att utöka utbudet av mönster. Redan från min första kollektion har min mamma alltid bidragit med sin delikata Jag har dock aldrig baserade en hel kollektion enbart på spets och virkning. Istället kombinerade jag mina romantiska, ibland maskulina mönster med dessa hantverk, för att ge dem en mer feminin touch. Vid det här laget frågar min mamma till och med om det är något hon kan bidra till den nya kollektionen. Hon är stolt över att stödja mig, mitt yrke och min karriärresa, samt att visa upp vårt arv ur ett modernt perspektiv”, förklarar hon.

Atasoy är glada över att föra samman modern design och kvinnor som stödjer en konstform genom sina handgjorda hantverk, som strävar efter att upprätthålla sina lokala ekonomier. Hon menar också att hela detta kulturarv, hantverkstradition och formspråk är kärnan i det hållbara modekoncept som världen strävar efter att anamma. “Jag tycker fortfarande om att bära en välgjord jacka som överlämnats från min far, gjord av kvalitetstyg av en skicklig skräddare. Jag bär gärna min mammas sidenblusar som bär arvet från kvinnorna i min familj från tidigare generationer. Jag känner att när jag bär kläder som går i arv till mig så uttrycker jag mig bättre. Att klä sig är en form av uttryck, och det unika i vad vi bär är en indikator på hur unika vi är som individer, säger hon.

När jag har på mig en gammal familjeplagg frågar folk mig ofta var jag köpte den. Det är för att den unikheten fångar människors uppmärksamhet. Detta är också i linje med hållbarhetskonceptet som modebranschen har strävat efter att fånga. Om du tänker efter kan vi bära en bra jacka, skjorta eller klänning i generationer. Varje handgjord pjäs är så speciell och vacker att den väcker stor respekt för hantverket. Det är just därför ett plagg med en sådan touch skapar en starkare koppling, vilket gör att den håller i garderoben i många år, fortsatte hon.

En virkad design av Tuğba Atasoy. (Foto med tillstånd av Tuğba Atasoy)

Efter att ha avslutat sin grundexamen tog Atasoy en masterexamen i grafisk design, vilket gav henne ett bredare perspektiv. Hon är väl medveten om de utmaningar unga designers står inför. “Låt oss inse det, jag kunde inte ha etablerat mitt eget varumärke 2011 utan stöd från min familj. Men det som följde var mitt hårda arbete och ansträngning. Inom några år hade mitt varumärke blivit självförsörjande och livskraftigt. Ända sedan dess Jag lanserade mitt första showroom i Nişantaşı, den viktigaste utmaningen som jag har varit mycket medveten om som designer är våra kreativa sinnen. Detta gör det möjligt för oss att designa nya plagg varje säsong. Vi väcker nya kollektioner till liv med vår fantasi. Men samtidigt som vi hanterar allt detta måste vi också behålla vår koppling till den ekonomiska aspekten av verksamheten. Det kräver ett helt annat tänkesätt och en annan expertis, om jag ska vara ärlig. För att ett varumärke ska överleva ekonomiskt krävs en solid affärsplan , en välbalanserad inkomst-utgiftsstruktur, effektiva reklam- och PR-insatser och en robust affärsplan”, förklarade hon. Naturligtvis var det inte lätt att hantera allt detta ensam, särskilt som ung designer. Men med åren lärde hon sig gradvis att hantera detta system effektivt.

Så hur definierar denna unga designer sig själv?

“Jag är i grunden en innovatör, och det ordet beskriver mig exakt. I denna mening har jag en stil som försöker fånga nuet. Att förstå tidsandan ger mig också enorm glädje. Jag är en enkel person i hjärtat Jag kan säga att jag är hårt arbetande och mitt arbete är en prioritet i mitt liv. Jag arbetar outtröttligt och har stor glädje av det. Står på egna ben, visar upp kvinnors kraft och känner att kvinnor kan göra vad som helst på egen hand gör alla dessa mig glad. Till och med möjligheten att vara ett exempel eller inspiration för kvinnor är en ära; jag hoppas att jag kan uppnå det. Vi behöver förebilder för att öka kvinnors sysselsättning och stärka dem i samhället, säger hon. .

Som modedesigner som också erbjuder stilrådgivning, hur uppfattar Atasoy klädsel, stil, trender och vårt förhållande till varumärken?

“Ibland gör vi misstag när vi klär oss. Att klä sig bra handlar inte bara om att bära utsökt design. Det handlar om att välja vad som passar dig bäst, vad som får dig att må bäst och vad som resonerar med dig personligen. Du kanske bär en fantastisk design, men om det stämmer inte överens med din stil, outfiten kan se bra ut men kommer inte att harmonisera med dig. Stil handlar om harmonin mellan design, attityd, accessoarer, hår och smink. Det handlar om en kvinna som känner sig fantastisk och utstrålar sin essens. A En kvinna som mår bra av sig själv lyser som en fyr av ljus. Därför är den verkliga nyckeln att hitta din egen stil, klä dig efter dina fysiska egenskaper och må bra med dig själv”, sa hon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *