Hobbyutbrändhet påverkar glädjen av favoritaktiviteter

By | September 15, 2023

Creativt uttryck är en av de heligaste ritualerna i mitt liv, och det är nästan omöjligt att minnas en tid då jag inte prioriterade min ständiga jakt på hobbyer – som för närvarande inkluderar virkning, målning, sömnad, quiltning, smycken och metallsmide och kartläggning. ut planer för mitt första dockhusprojekt. Dessa fritidsintressen är alla saker jag återkommer till gång på gång, särskilt i tider av osäkerhet eller stress, och de har spelat en avgörande roll för att hjälpa mig att navigera i svår jobbutbrändhet och ett av de svåraste åren i mitt liv.

Genom terapi och att ägna mer tid åt kreativitet nådde jag andra sidan av jobbutbrändhet och lärde mig att hantera livets oundvikliga upp- och nedgångar. Men ett par år senare kändes det som om pendeln svängde för långt åt andra sidan och de där känslorna av utmattning började smyga sig in igen – bara den här gången var det kopplat till mina favoritsysselsättningar. Jag kände mig överväldigad och utmattad och saknade snart inspiration och lust att göra saker som en gång gav mig så mycket glädje och lättnad. Det var utbrändhet igen, men för mina hobbyer.Världshälsoorganisationen (WHO) definierar utbrändhet som ett yrkesfenomen som orsakas av “kronisk stress på arbetsplatsen”, och det är så det har blivit allmänt uppfattat och diskuterat i vårt populära lexikon. Men Alana Carvalho, LMHC, en legitimerad mentalvårdsrådgivare, säger att det är fullt möjligt att bränna ut sig av icke-arbetsrelaterade orsaker, inklusive hobbyer. “Detta kan sannolikt inträffa om det finns en brist på balans mellan hobbyn och andra områden i livet,” förklarar hon. “Dessutom, om någon ställer höga krav på sig själva kring hobbyn kan det skapa stress som leder till utbrändhet.”

Det här är precis vad som hände mig. Eftersom mina hobbyer var så viktiga för att vända min jobbutbrändhet, började jag lägga mer och mer vikt vid dessa sysslor och spenderade varje sekund jag kunde på mitt kreativa uttryck. Att dyka med huvudet i mitt hantverk kändes från början så överseende och förde mig tillbaka till mig själv. Men ju mer jag skapade, desto mer press lade jag på mig själv att fullända mitt arbete och lära mig fler färdigheter för att utöka mina förmågor. Snart nog var jag tillbaka i tjock av utbrändhet.

“Hobbyer är menade att vara roliga – när du har slutat ha kul med en hobby är det okej att gå vidare.” —Alana Carvalho, LMHC

Det ironiska med den här situationen är naturligtvis att hobbyer är avsedda att vara utlopp för självuttryck, fria från samhälleligt tryck av perfektion. Men eftersom det amerikanska samhället förutsätter oss att sträva efter orealistiska förväntningar – en del av en större fråga om hur vi ser på framgång och prestation – kan till och med våra hobbyer bli grumlade av perfektionismens elände.

I min situation ville jag också vända jobbutbrändhet så mycket att det slutade med att jag dedikerade sätt för mycket tid till mina hobbyer. Det är en sak att avsätta tid dagligen för kreativa uttryck; det är en annan sak att avbryta yogaklasser, slänga disken och sätta i stort sett alla andra dagliga aktiviteter på paus för mer tid att pyssla med mina pyssel.

“Det är viktigt att vara uppmärksam på hur mycket tid du lägger på en hobby”, säger Carvalho. “Om du ser att det börjar ta hårt på dig eller ta bort från andra viktiga områden i livet, är det förmodligen dags att sätta några gränser kring hobbyn, inklusive hur mycket tid du ägnar åt det.”

Hur övervinner man utbrändhet med en hobby?

Precis som att ta itu med andra former av utbrändhet, är att hitta balans och ladda ditt kreativa batteri en viktig plats att börja. För att arbeta igenom känslor av hobbyutbrändhet – eller undvika det helt – säger Valerie Ott, redaktionschef på JOANN, att du ska ta pauser från ditt arbete och söka inspiration. “Att gå promenader runt ditt grannskap eller på en naturstig kan rensa spindelväven, och du kan till och med hitta inspiration genom att observera ljuset, färgerna eller designen och mönstren du möter”, säger hon. “Att hitta inspiration i andras verk genom att läsa i tidningar, böcker eller gå på museer är ett annat sätt att öka din egen kreativitet och motverka utbrändhet.”

Ott säger att “dubbla” i hobbyer (dvs. hoppa från en till en annan) är ganska vanligt. Även om det inte är något fel med att prova nya saker, kan detta leda till en överväldigande mängd inspiration som, om än spännande, kan fungera som ett snabbt spår till hobbyutbrändhet. “För att undvika detta, organisera dina idéer i Pinterest-tavlor eller i en kreativ dagbok och ägna en tid åt att verkligen dyka in i en ny färdighet”, föreslår hon. Genom att kartlägga dina intressen och ägna tid åt specifika medier kan du prova de saker du vill prova utan att starta för många projekt och känna en brist på prestation från allt ofullbordat arbete.

Ett sätt att hålla ordning på saker och ting är att ägna varje månad åt ett nytt tema. Så om du verkligen vill lära dig hur man olja målar, säger Ott att du kan ägna en specifik månad till oljemålning, där du spenderar din kreativa tid med att forska, lära och öva metoder. Genom att ge dig själv tid att lära dig något nytt begränsar du inte bara mängden oavslutade projekt och överväldigande av att hoppa fram och tillbaka, utan du främjar också balansen genom att ge dig själv tillräckligt med tid för en kreativ hobby istället för att försöka pressa all din kreativitet hobbyer i en kortare tidsram.

Du kan också sätta andra gränser för dig själv som säkerställer att du håller dig till dina gränser. “Sätt upp en budget för dig själv så att du inte går och köper tillbehör som du inte kommer att använda om du tenderar att hoppa från sak till sak – på så sätt kommer ditt hantverksrum inte att överväldiga dig med hantverksskuld,” föreslår Ott som ett exempel.

Att återfå motivationen för mina fritidsintressen

När jag började uppleva hobbyutbrändhet försökte jag snabbt kalibrera om. Jag visste att alla mina intressen och ofullbordade projekt bidrog till att jag kände mig överväldigad. Jag visste också att den överflödiga tiden jag spenderade på mina hobbyer skapade en obalans i mitt liv och ökade stress eftersom jag inte hade tid att städa, träna eller ärligt talat bara sitta i soffan och titta på ett TV-program utan att röra händerna .

För att hitta motivationen igen tog jag först ett steg tillbaka och tittade på de tider jag gillar att slöjda, vilket oftast är tidigt på morgonen och på kvällen efter middagen. Jag tilldelade mig sedan tid att spendera morgon och kväll på mina hobbies och la till hobbydatum i min kalender för att hålla reda på mina tidsgränser. Därifrån skapade jag ett kalkylblad för projektspårning så att jag kunde notera mina framsteg och ha en plats att lagra min forskning, projektmönster, förbrukningslista och mer. Att göra detta kändes lite stelt i början, men det tillät mig också att rensa tankarna och gav mig omedelbart en känsla av lättnad.

Genom denna process utvärderade jag också mina intressen och noterade de hobbyer som ger mig glädje och de som jag försökte men inte kände mig kopplad till. “Hobbyer är tänkta att vara roliga – när du har slutat ha kul med en hobby är det okej att gå vidare”, säger Carvahlo. Jag insåg det inte, men några av mina pågående arbeten tyngde ner mig, så att avstå från dem hjälpte mig att känna mig lättare och friare, med mycket mer tid att lägga på att utföra de projekt jag verkligen ville slutföra.

När jag väl hade fått lite struktur och balans på plats började jag sakta känna mig mindre överväldigad och mer inspirerad av min kreativa process. Och, som det visar sig, att begränsa tiden för att skapa hjälpte mig faktiskt att känna mig mer motiverad att göra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *