Hormonit ovat kehomme johtimia, älä lääkitse itse, jos ne ovat epätasapainossa

By | November 21, 2023

“Hormonaalinen epätasapaino” esiintyy usein lifestyle-lehdissä syynä moniin epämääräisiin terveysvalituksiin. Kotitestien tarjoajat väittävät, että voit mitata tarkasti, kuinka hormonisi toimivat. Onko se oikein? Ja onko tällaisesta testistä hyötyä?

Heleen van Lier

“Kun hormonit eivät ole tasapainossa, syntyy kaikenlaisia ​​epämääräisiä, erilaisia ​​​​valituksia.” “Jos yksi hormoni on epätasapainossa, loput voivat seurata perässä.” “Pieni hormonaalinen epätasapaino voi vaikuttaa muun muassa tunteisiin, käyttäytymiseen ja ulkonäköön.”

Tämä on pieni valikoima tekstejä, joita hormonivalmentajat, oma-apumediat ja hormonitestien tarjoajat käyttävät houkutellakseen asiakkaita. Omatoimialalla hormoneistamme on tullut käteislehmä.

Silti kaikki väitteet hormoneista eivät ole täyttä hölynpölyä, sanoo professori Max Nieuwdorp, Amsterdamin UMC:n sisätautien endokrinologi ja kirjan kirjoittaja. Olemme hormonejamme. “Hormonit ovat ikään kuin kehomme johtimia.”

Kirjailijasta
Heleen van Lier kirjoittaa de Volkskrantille käytännön asioista jokapäiväisessä elämässä ja (kestävässä) matkailussa.

Hormonit ovat välttämättömiä fyysisen ja henkisen kuntomme toiminnalle, Nieuwdorp korostaa. “Ne välittävät signaaleja elimille veren kautta. Näin ne pitävät kaikenlaiset prosessit kehossa tasapainossa. Yhden hormonin toimintahäiriö voi vaikuttaa myös muihin hormoneihin, jolloin sinulla on hormonaalinen epätasapaino.

On hyvä, että hyvän hormonitasapainon tärkeyteen kiinnitetään huomiota, Nieuwdorp sanoo. Hänellä on vaikeuksia normaalien ja jopa välttämättömien hormonaalisten vaihteluiden ongelmallistaminen.

“Kehityksessämme on monia jaksoja, jolloin hormonit riehuvat kehossamme kaikenlaisilla fyysisilla ja henkisillä seurauksilla. Harkitse taaperon murrosikää, “normaalia” murrosikää ja naisten osalta kuukausittaista kiertoa ja vaihdevuodet. Nämä eivät ole sairauksia. Nämä hormonimyrskyt ovat osa kehoa. Niillä on tärkeä rooli muun muassa kasvussamme ja hedelmällisyydessämme.

Diabetes ja kilpirauhasen poikkeavuudet

Joskus hormonaalinen epätasapaino on sairaus ja kaikenlaisten vakavien vaivojen syy, Nieuwdorp sanoo. Tunnettu hormonaalinen sairaus on diabetes, jossa insuliinihormonin tuotanto häiriintyy. Kilpirauhasen poikkeavuudet, jotka johtavat väsymykseen tai metsästykselliseen tunteeseen, kuuluvat myös hormonaalisesta epätasapainosta johtuviin sairauksiin.

Liikalihavuuden yhteydessä leptiinihormonin tuotanto häiriintyy usein, mikä lisää näläntunnetta. Kroonisen stressin aiheuttama liiallinen kortisolihormonin tuotanto voi ilmetä kaikenlaisina terveysongelmina, kuten painonmuutoksena, masennuksena ja sydänongelmina.

Hormoniepätasapainon oireiden varalta on hyvä olla, mutta on huono idea käyttää hormonitestien tarjoajien myymiä itsetestejä, sanoo Erasmus MC:n sisätautien endokrinologi Liesbeth van Rossum: “Sellainen tilannekuva ei kerro käytännössä mitään, koska monet hormonit vaihtelevat jatkuvasti.

Lyhytaikainen huippu aamulla

Esimerkiksi kortisoliarvoissa on suuria eroja, jos mittaat aamulla tai illalla, Van Rossum sanoo. Jopa kahden mittauksen välillä aamulla, esimerkiksi yksi kello varttia yhdeksältä ja yksi kello puoli yhdeksän, voi erota maailmasta. “Kortisoli saavuttaa huippunsa hetken aamulla, koska sillä on merkitystä heräämisessä.”

Lisäksi naisilla voidaan mitata erittäin suuria arvoeroja heidän kiertonsa aikana ja tietyissä elämänvaiheissa.

Van Rossum: “Hormonitasapainomme mittaaminen ja siihen vaikuttaminen on hyvin monimutkaista. Ei ilman syytä, että endokrinologin koulutus kestää vähintään kuusi vuotta lääketieteellisen koulun jälkeen.

Endokrinologi testaa nimenomaan vaivakuvion perusteella, pidemmällä aikavälillä ja oikeaan aikaan. Tuloksia on myös tulkittava huolellisesti: mitkä ovat tämän potilaan normaaliarvot ja mikä viittaa häiriintyneeseen hormonin tuotantoon?

Itsetestaus on rahan haaskausta

Van Rossumin mukaan itsetestaus on rahan haaskausta. Pieni valikoima tarjouksesta: miesten testosteronitesti maksaa 120 euroa One Day Clinicissä; kortisolitestin sylkitesti Yours Health Testissä maksaa 29 euroa; vaihdevuodetesti 144 euroa; Progesteronin ja estradiolin sylkitestistä maksat Mediveressä 62,95 euroa.

Ihmisten pitäisi tietää, mitä he tekevät rahoillaan, mutta siitä tulee ongelmallista, kun he alkavat työskennellä itsetestitulosten kanssa, Nieuwdorp varoittaa. ”Näihin testituloksiin liittyy usein neuvoja tai ihmiset itse etsivät tietoa internetistä. Siellä kohtaat esimerkiksi hormonivalmentajia, jotka sanovat, että he “saavat hormonit takaisin tasapainoon”.

‘Neuvot, kuten ‘harjoittele tarpeeksi, syö terveellisesti ja monipuolisesti ja vähennä stressiä’, eivät tietenkään tee mitään pahaa. Endokrinologeina suosittelemme myös samaa.

Soija, fenkoli ja laventeli

Nieuwdorpin mukaan neuvot välttää hormoneja häiritseviä aineita eivät myöskään ole väärät: “Tieteellisesti todistettuja hormonihäiriötekijöitä ovat esimerkiksi tietyt parabeenit kosmetiikassa ja pehmittimet muovissa. Mutta soija, fenkoli ja laventeli voivat myös häiritä hormonitasapainoa suurina määrinä, koska ne sisältävät aineita, jotka muistuttavat omia hormonejamme.

Näiden häiriöiden vaikutus voi olla esimerkiksi heikentynyt siittiöiden laatu, aineenvaihduntaongelmat tai diabetes.

Nieuwdorpin mukaan tähän on viisasta olla erityisen valppaana elämän tärkeissä hormonaalisissa vaiheissa, kuten varhaislapsuudessa, murrosiässä ja raskaudessa. “Esimerkiksi laventelissa ei yleensä ole mitään vikaa, mutta ei ole hyvä idea levittää vauvalle paksua kerrosta laventelin vartaloemulsiota joka päivä.”

Tarkista neuvon lähde

Nieuwdorp suosittelee kiinnittämään erityistä huomiota siihen, tukevatko neuvot tieteellistä konsensusta vai ovatko ne pseudotieteellisistä lähteistä. Hän näkee säännöllisesti epäilyttäviä neuvoja verkkosivustoilla. “Esimerkiksi mäkikuismaa sisältävistä ravintolisistä, joilla on hormoneja häiritsevä vaikutus yhdessä joidenkin lääkkeiden kanssa.”

”Älä lääkitä itseäsi, vaan mene yleislääkäriin, jos sinulla on jatkuvia vaivoja”, neuvoo endokrinologi Liesbeth van Rossum. “Yhteislääkäri voi arvioida, vastaavatko valituksenne kuvaa hormonihäiriöstä, ja tarvittaessa ohjaa sinut endokrinologille.”

Itsetestin tuloksella ei ole merkitystä. Van Rossum: “Se vain aiheuttaa hämmennystä. Näemme monia terveitä ihmisiä, jotka ovat huolissaan merkityksettömästä testistä. Silloin kaikkien aiheettomien huolenaiheiden poistaminen vie paljon aikaa. Ylikuormitetussa terveydenhuoltojärjestelmässämme tämä tapahtuu sen kustannuksella, että kiinnitetään huomiota potilaisiin, jotka todella kärsivät hormonisairauksista.

Parempi elämä
Better/Life -osiossa vastaamme yhdessä asiantuntijoiden kanssa käytännön kysymyksiin terveyteen, rahaan ja kestävyyteen liittyen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *