Hur Bethany C. Meyers känner för sitt benhår

By | August 24, 2023

jag föddes med mycket hår. Typ mycket. En gång, när jag var bebis, trodde någon i mataffären att jag var ett pälsdjur (ganska säker på att min mamma fortfarande är arg på den här).

När jag var nio år gammal hade jag mörkt, tjockt hår över hela benen, armarna och magen. En kväll kom min bror och jag tillbaka från hans basketträning och hans tränare gav oss en åktur. Jag antar att jag satt i min brors knä i framsätet (det var 90-talet), och tränaren tittade ner på våra ben och sa till min bror: “Man, din syster har hårigare ben än du!”

Kommentaren var tänkt att gräva på min bror…pojke, du är inte man nog – du växer knappt hår på dina ben– men de skär mig till kärnan. Pojkar skulle ha mycket hår. Det var inte flickor. Jag minns fortfarande hur upprörd jag var. Den natten bad jag min mamma att låta mig raka mina ben, och det gjorde hon för att hon också skämdes för mig. Jag blev det första barnet att raka sig i min klass.

Vid något tillfälle förändrades mitt perspektiv på hår. Istället för att se kroppshår som “äckligt” började jag tycka att det såg sött ut. (Jag är ganska säker på att det berodde på att jag såg Miley Cyrus ha håriga armhålor.) Det var uppenbart att något förändrades i populärkulturen. I själva verket, enligt en rapport från Telegrafen baserat på forskning från Mintel rakar inte längre en av fyra kvinnor under 25 år sina armhålor, jämfört med en av 20 år 2013. Jag växte ut mina hårstrån och såg mig aldrig tillbaka.

Denna dramatiska förändring var ett bevis på att jag faktiskt aldrig hatade hur kroppshår såg ut: jag hade helt enkelt aldrig sett det som en alternativ för kvinnor med kvinnlig kropp. När vi pratade med Cyrus Veyssi, en icke-binär persisk innehållsskapare och kreativ strateg, kom ämnet kroppshår upp. ”Jag växte upp runt många perser och persiska kvinnor. Persiska kvinnor i allmänhet har mycket hår och identifierar sig fortfarande som mycket femma… Jag har aldrig kodat kroppshår som maskulint eller feminint och det är en återspegling av min specifika kultur.”

Även om jag behöll benhåret i två år kan jag inte säga att jag någonsin blivit kär i det. Jag låtsades gilla hur mitt benhår såg ut, men innerst inne gjorde jag det inte.

Mycket av det vi anser vara “acceptabelt utseende” är baserat på den kultur vi växte upp i, människorna vi omger oss med och de medier vi konsumerar. Men trender kring kroppshår är också föränderliga. Kanske älskade du en gång hur du såg ut med knappa ögonbryn, tills du en dag fann dig själv att rita dem på tjockare. En är inte i sig ful och en är inte i sig vacker – allt är subjektivt, och det är okej att fluktuera preferenser med tiden. Men vi behöver inte hata delar av oss själva om de inte är på modet.

Jag började känna mig rebellisk och bestämde mig för att växa ut mitt benhår. Jag slängde min rakhyvel och såg benhåren bli långa och mörka och mjuka. Jag exponerade dem på röda mattor, bar dem till stranden, jag färgade dem i en ljus färg några gånger, och en sommar limmade jag till och med flerfärgade ädelstenar på dem (jag måste vara ärlig, det var ganska sött).

Men, spoiler alert, även om jag behöll benhåret i två år kan jag inte säga att jag någonsin blivit kär i det. Jag låtsades gilla hur mitt benhår såg ut, men innerst inne gjorde jag det inte. Visst, jag gillade att inte lägga tid på att raka mig. Ja, jag gillade att spara pengar på rakblad. Jag gillade definitivt att det var ett stort långfinger till traditionella könsroller. Men det kändes bara inte som mig.

Så jag bestämde mig för att raka mig, dock inte utan viss skuld. Övergav jag mina “progressiva värderingar”? Gick jag efter för könsnormer? Var jag (flämt) grundläggande? Varför kände jag mig skyldig även när jag fattade det beslut som var rätt för mig?

När de där irriterande rösterna om vad min kropp ska göra, tänka eller vara börjar stiga i mitt huvud, det är då jag faller tillbaka på kroppsneutralitet. Jag är trött på att hata min kropp. Men jag vill inte heller tvingas att älska det hela tiden – det är utmattande. Tänk om jag bara kunde…existera i det?

Jag inte längre ha för att ta bort mitt hår, jag skaffa sig att ta bort mitt hår – på min tidslinje, på mina villkor, på mitt sätt.

Jag tror verkligen att en av de mest radikala och rebelliska sakerna du kan göra är att vara neutral om din kropp. Så ofta fungerar våra kroppar som ett slagfält i ett idékrig, beväpnade och politiserade på alla sidor. Hur skulle det kännas att släppa vikten av den bördan och låta din kropp bara vara? Att tillåta dina estetiska val att vara just det – enkla val – snarare än att de ska vara en flagga om din tro på orelaterade frågor? Att närma sig saker som kroppshår och smink utan att döma, mot dig själv och andra? Glöm vad samhället tycker – och med det menar jag vad Allt samhället tänker, från de mest konservativa till de mest progressiva.

Här är det coola med min ben-hår-resa: jag är mycket mindre fäst vid det än jag var tidigare. Ja, jag föredrar att mina ben är hårlösa när jag har en miniklänning på mig, men jag rakar mig inte varje dag som jag brukade. Faktum är att jag är mindre besvärad av hår i allmänhet. Nuförtiden låter jag mitt hår växa fritt, och när något stort är på gång och jag vet att mina ben kommer att visas, ska jag vaxa dem själv i mitt badrum. Jag har inget emot att bära shorts med skäggstubb, jag får inte panikrakning när mina vader inte är täckta, mina benhår känns inte längre smutsiga eller skamliga, och de känner sig inte heller stolta eller upproriska. Jag känner mig neutral om dem: vissa dagar finns håret där och vissa dagar är det inte det, och jag får bestämma mig. Hur trivialt det än kan verka är det en otroligt befriande känsla. Jag inte längre ha för att ta bort mitt hår, jag skaffa sig att ta bort mitt hår – på min tidslinje, på mina villkor, på mitt sätt.

Aanpassat utdrag ur Jag är mer än min kropp av Bethany C. Meyers, ut 27 juni. Publicerad av GP Putnam’s Sons, ett avtryck av Penguin Publishing Group, en division av Penguin Random House, LLC. Copyright © 2023 av Bear One Holdings, LLC.

Våra redaktörer väljer självständigt dessa produkter. Att göra ett köp via våra länkar kan tjäna Well+Good i provision.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *