Hur man ger konstruktiv feedback: Tips för nya chefer

By | August 12, 2023

När du har fastnat i en tuff plats på jobbet – du är *så här nära* att bli utbränd, undrar du om ditt jobb passar rätt, din kontorskultur kan behöva en seriös uppgradering – vem vänder du dig till? Din mentor, som har många års erfarenhet som du kan lita på? Din mamma, som alltid har ditt bästa i åtanke? Eller din BFF, som är pålitlig för ett mördande peptalk? Lägg alla tre perspektiven i en mixer och du har Good@Work, Well+Goods karriärrådskolumn. Se allt

Fråga:

Jag har precis fått en befordran, och jag är så exalterad över vad det betyder för mig när det gäller karriärtillväxt och möjligheter. Men en del av vad det betyder är att jag nu leder en annan anställd för första gången, och jag är inte säker på hur jag ska ge feedback som kommer att inspirera till förändring men inte heller vara för hård. Vad är några fantastiska nya chefstips för hur man kan ge konstruktiv feedback?

Svar:

Din fråga har gjort det möjligt för mig att reflektera tillbaka på mina tidiga växtvärk som en förstagångschef. Jag blev befordrad till att leda ett litet team, och även om jag var extremt exalterad hade jag aldrig fått någon vägledning, hanterat någon tidigare eller haft någon insikt om hur man kan ge konstruktiv feedback. Det innebar att jag var tvungen att lära mig att vara en bra chef under jobbet. Det jag snabbt lärde mig var att även om jag inte hade fått någon formell utbildning så kunde jag ändå ta initiativ till att utbilda mig. Jag gick till min lokala bokhandel och köpte så många resurser jag kunde för att lära mig att leda från en plats av förtroende, empati och rättvisa. Vissa dagar fick jag det rätt, och vissa dagar, jag är säker på, hade jag mycket utrymme för förbättringar.

Nu undervisar jag i en kurs vid New York University fokuserad på talangutveckling, som är centrerad kring en läroplan som syftar till att göra teammiljöer så psykologiskt säkra som möjligt. En del av kursen är fokuserad på hur man ger konstruktiv feedback till sin personal, eftersom jag tror att konstruktiv feedback är bland de viktigaste färdigheter en chef kan ha.

Den första boken jag ger mina elever att läsa heter Svåra konversationer, skriven av Sheila Heen, Douglas Stone och Bruce Patton, eftersom jag har funnit att alltför många chefer inte är utrustade för att ha svåra samtal med sin personal. Om en chef inte har den känslomässiga intelligensen att veta när han ska lyssna, utbilda eller ge feedback, kan det potentiellt påverka retentionsgraden och produktiviteten inom företaget eller organisationen. Faktum är att mycket av en chefs vardag innebär att ge feedback, och om den här personen inte modellerar hur en effektiv arbetsmoral ser ut, kan en giftig miljö bara uppstå. Ingen “bra” chef vill ha det!

Nu, tillbaka till dig. Som ny chef är ditt mål att engagera din personal och ge feedback inte för att påminna dem om vem som är chef, och det är inte för att avfärda deras idéer eller bekymmer om de inte stämmer överens med dina. Snarare är ditt jobb att på ett autentiskt sätt engagera, lyssna och förbättra sin karriärresa; och det kräver att du är mycket medveten om hur du förmedlar viktig information som kan vara till hjälp för deras karriärtillväxt. Det är med andra ord inte alltid vad du säger utan hur du säger det som spelar roll.

Ett tips för hur man effektivt ger konstruktiv feedback är att fråga: Kommer denna feedback att föra vårt samtal framåt och leda till en lösning, eller kommer min feedback att skapa stridigheter och förvirring?

Till exempel kan sättet du kommunicerar viss information under en årlig granskning med någon från din personal möjliggöra ett produktivt samtal eller ett som får din kollega att känna att de inte hör hemma i ditt team eller att du inte uppskattar det arbete de gör. Du kan alltid säga vad du menar, utan att säga det menar. Ett tips för hur man effektivt kan ge konstruktiv feedback som alltid fungerar för mig är att ställa mig själv den här frågan: Kommer denna feedback att föra vårt samtal framåt och leda till en lösning, eller kommer min feedback att skapa stridigheter och förvirring? När du svarar på den frågan kanske du upptäcker att du måste tänka om ditt tillvägagångssätt, vilket är anledningen till att chefer aldrig bara bör “skjuta från höften.” Det finns för många konsekvenser att tänka på när vi inte tänker på den feedback vi ger och tar emot.

Dessutom, förstå att inte alla personer i ditt team kommer att svara på feedback på samma sätt. Så som ny chef är det särskilt viktigt att du tar dig tid att bygga upp en relation med varje medlem så att du ger skräddarsydd och genomtänkt feedback.

Och slutligen, se till att du skapar en feedbackloop. Det vill säga, när du ger konstruktiv feedback, var uppmärksam på att skapa utrymme för personen på den mottagande sidan att ge feedback eller svara på det du har sagt på ett sätt som gör att de känner sig trygga. Ett bra samtal avslutas med tvåvägsdialog.

Att vara chef kan ibland vara utmanande, men en sak som alltid inspirerar mig att arbeta för att bli en bra chef är att veta att mina handlingar har kapaciteten att göra arbetsplatsen bättre än jag fann den. Jag har arbetat för chefer som inte lärt sig att ge konstruktiv feedback och engagera mig i mig, och det har gjort några av mina svåraste tider i min karriär. Ändå minns jag också de gånger då jag hade turen att ha en chef som var investerad i min framgång, vilket ledde till att jag trivdes. Kom ihåg att du har förmågan att vara det för någon i ditt team.

minda harts

Minda Harts är författare till den bästsäljande boken Memo: Vad kvinnor i färg behöver veta för att säkra en plats vid bordet. Hon är VD för The Memo LLC och adjungerad professor vid NYU Wagner. Hon är värd för en podcast och LinkedIn Live Show som heter Secure The Seat. Minda bor i New York och har en fransk bulldog som heter Boston. Följ henne vidare Twitter, Instagramoch registrera dig för hennes nyhetsbrev här.

Oj Hej! Du ser ut som någon som älskar gratis träningspass, rabatter för kultfavorit wellness-märken och exklusivt Well+Good-innehåll. Anmäl dig till Well+vår onlinegemenskap av friskvårdsinsiders, och lås upp dina belöningar direkt.

Våra redaktörer väljer självständigt dessa produkter. Att göra ett köp via våra länkar kan tjäna Well+Good i provision.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *