Hur man gör när man är tvungen att jobba på helgerna

By | August 22, 2023

När du har fastnat i en tuff plats på jobbet – du är *så här nära* att bli utbränd, undrar du om ditt jobb passar rätt, din kontorskultur kan behöva en seriös uppgradering – vem vänder du dig till? Din mentor, som har många års erfarenhet som du kan lita på? Din mamma, som alltid har ditt bästa i åtanke? Eller din BFF, som är pålitlig för ett mördande peptalk? Lägg alla tre perspektiven i en mixer och du har Good@Work, Well+Goods karriärrådskolumn. Se allt

För många tycks dagarna med att klocka utanför arbetet vid 17-tiden ha gått skrivmaskinens väg. Men det betyder inte att det är coolt för arbetskommunikation att regelbundet invadera dina nätter och helger. I veckans Bra jobbat kolumn, karriärexpert Amy Odell—som du kanske känner som tidigare redaktör (AKA HBIC) för Cosmopolitan.com och grundande bloggare av New York tidningens The Cut – ger råd till ett ungt proffs som har att göra med en chef som håller på att tappa balansen mellan arbete och privatliv, ett meddelande i taget efter arbetstid.

Fråga:

Min chef gav mig nyligen en jobbtelefon, vilket var en totalpoäng för min månatliga räkning. Den senaste tiden har jag dock märkt att hon sms:ar mig senare och senare (även på helgerna). Jag känner mig plötsligt instängd av aviseringarna som dyker upp hela tiden på +1-smartenheten i min handväska. Hjälp! Hur sätter jag sunda gränser med telefonen … och min chef?

Svar:

Stäng av arbetsrelaterade aviseringar. Jag skulle faktiskt föreslå att du stänger av Allt aviseringar på alla dina enheter eftersom huvudsyftet med aviseringar är att hålla dig klistrad vid din(a) telefon(er). De är en mekanism som teknikföretag använder för att avleda din uppmärksamhet från viktiga saker, som att äta tacos på en lördagseftermiddag med din partner, till helt oviktiga saker, som Instagram Stories och Facebook och e-post.

Aviseringar om jobbmeddelanden är särskilt lömska. Jag antar att din chef sms:ar dig på udda tider eftersom hon glömde att berätta något för dig under arbetstid och förmodligen är för lat för att skriva och spara e-postmeddelanden för att skicka till dig vid mer rimliga tider. Hon kunde också vara otroligt stressad och tro att allt är akut eftersom hon har en chef som tycker att allt är akut. Hur en chef beter sig har vanligtvis att göra med hur deras chef beter sig, så det är möjligt att hennes chef sms:ar henne och kräver saker och att hon omedvetet förmedlar den ångesten till dig genom att göra detsamma. Att ge henne fördelen av tvivel kan göra det möjligt för dig att närma dig hela situationen med mindre ilska.

Som en första försvarslinje skulle jag föreslå att du svarar på hennes meddelanden under timmar som känns rimliga för dig. Kontrollera din jobbtelefon vid bestämda tider under hela dagen – säg 8 på morgonen, medan du är på jobbet vid behov, och sedan en timme efter att du har gått, säg 18 eller 19. På helgerna, bestäm vad som känns hanterbart för dig – kanske du kan kolla lördag klockan 15.00 och söndag klockan 12.00 och 18.00 Jag föreslår att du kollar två gånger på söndagen eftersom det är närmare måndag och det är då chefer är mer benägna att skicka oroliga meddelanden. Kolla dock inte för sent på söndagen, för du vill inte få söndagsläskigheterna och vara uppe hela natten och oroa dig för jobbet.

Jag föreslår att du kollar två gånger på söndag eftersom det är närmare måndag och det är då chefer är mer benägna att skicka oroliga meddelanden. Kolla dock inte för sent på söndagen, för du vill inte få söndagsläskigheterna och vara uppe hela natten och oroa dig för jobbet.

När jag arbetade heltid på ett kontor hade jag ofta problem med att sova på söndagsnätterna eftersom jag alltid var för orolig inför veckan som låg och spelade upp de olika olägenheterna på min arbetsplats i mitt sinne om och om igen, tills de förvandlades till mardrömmar när/om jag faktiskt lyckades somna. Jag är säker på att det mesta av det där oroliga, improduktiva idisslandet härrörde från den tvångsmässiga telefonkontrollen jag gjorde när jag låg i sängen vid 10 eller 11 på natten. Detta tvångsmässiga och improduktiva förhållande till min telefon fick mig säkert att tappa sömn andra nätter under veckan också. Uppenbarligen gjorde inget av detta mig bättre på mitt jobb.

Prova att schemalägga dina telefonkontroller för en vecka eller två och omvärdera sedan. Om din chef inser att det är bra att du svarar enligt ditt schema istället för hennes, och ditt förhållande inte verkar bli mer spänt eller betungande, håll det i en månad och försök sedan minska din telefonkontroll ännu mer . Klipp ut en av dina söndagscheckar och två av dina vardagscheckar. Fortsätt klippa tills du tittar på din jobbtelefon så lite som möjligt.

Om din chef blir elak efter att du skär ner, eller säger till dig att du måste svara henne omedelbart, då måste du ha ett samtal med henne om kraven på din tid. Se till att du inte attackerar henne eller skyller på henne för hennes orimliga krav. Använd “jag”-uttalanden som “Jag hoppades kunna tillbringa nätterna med att koppla av från min telefon så att jag är redo för jobbet nästa dag, så jag försöker begränsa mängden jag kollar min telefon”, istället för något som, “NI ÄR ETT GALET MONSTER, SLUTA SMSA MIG.” Inte för att du skulle våga prata med din chef i alla storlekar, men du fattar. Kom med en plan med din chef för den tid utanför normal kontorstid som du kommer att vara tillgänglig för henne. Du kan alltid erbjuda dig att vara omedelbart tillgänglig under särskilt stressiga tider och begränsa dina timmar när det är business as usual.

Om din chef vägrar att komma med en sådan plan för att göra kraven på din tid mer rimliga, då kanske du vill söka ett annat jobb. Anledningen till att jag föreslår att du försöker förhandla med henne innan du slutar är för att vi alla skulle dra nytta av arbetsplatser som inte bidrog till USA:s förvärrade kultur med outhärdligt långa arbetstider. Och om du inte förespråkar för dig själv, kommer ingen att göra det.

Amy Odell huvudskottAmy Odell är journalist och författare bosatt i New York. Hon är tidigare redaktör för Cosmopolitan.com, som blev en av de mest populära och prisbelönta webbplatserna för tusenåriga kvinnor under hennes mandatperiod. Hon brinner för att vara mentor för människor som börjar i deras karriärer. Hon är från Austin, Texas.

Följ henne vidare TwitterInstagram, Facebook och registrera dig för hennes nyhetsbrev här.

Har du en karriärfråga till Amy? Maila oss på goodwork@wellandgood.com.

Mer Good@Work:
Hur förbereder jag mig för min arbetskamrats mammaledighet utan att utesluta henne innan hon är borta?
Det är en myt att du behöver hitta en mentor för att komma framåt på jobbet – här är anledningen
Jag blev precis befordrad över någon med mer erfarenhet och jag känner mig som en bedragare
Min chef är för upptagen för att ge mig feedback, vad ska jag göra?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *