Hur man hanterar en lönesänkning, enligt en finansproffs| Bra+bra

By | August 11, 2023

Så du vill ha en sund relation med din ekonomi och förbereda dig för pensionen, men du är inte säker på var du ska börja eller hur du ska ta dig dit. Med Money Talks beskriver tre personer i olika livsstadier sin erfarenhet av att arbeta med en finansiell professionell för allra första gången. Som det visar sig är det aldrig för tidigt eller sent att chatta igenom dina mål med någon som kan hjälpa.

Det är dags för ett byte. Jag har tillbringat år på mitt nuvarande jobb som utbildningsledare, och VD:n för mitt företag råkar vara min fru. Jag älskar det jag gör, men är rädd att jag har nått ett ekonomiskt tak. Så vi har bestämt, som ett par som delar ekonomi och tre barn, att det är bäst för mig att hitta en ny roll någon annanstans. Eftersom det inte finns mycket utrymme för tillväxt – i form av ersättning eller titel – inom mitt nuvarande område är jag redo (och exalterad!) att överväga att börja om på nytt i en helt ny bransch. Det kommer med en initial lönesänkning, men kommer att erbjuda en möjlighet till tillväxt utöver min nuvarande inkomst inom några år.Trots det är det skrämmande att ge upp den trygghet och tjänstgöring jag har byggt inom mitt nuvarande område för att skapa denna nya väg som kommer att få min familjs ekonomiska situation att kännas mindre solid i den omedelbara framtiden. Jag är för närvarande 45, och utöver min avsedda karriärpivot är pensionsplanering högst upp i huvudet. Jag har också tre barn att försörja, och när jag ser skyhöga collegekostnader växa, känns det omöjligt att vi skulle ha råd med priset, trots våra avsikter att täcka det.

Jag skulle vilja förstå de ekonomiska konsekvenserna av förändringen jag överväger – på både kortsiktigt och långsiktigt ekonomiskt välbefinnande. Så jag chattade med Fidelity Investments Vice President, Financial Consultant Ryan Viktorin, CFP, som hjälpte mig att få bättre koll på saker och ting.

Viktorians första förslag var att granska mina löpande utgifter och sparvanor. Hon säger att övningen kan belysa för mig att den initiala lönesänkningen kanske inte är så störande för min livsstil och mina sparmål som jag antog. Men redan innan hon går in i det nättiga, säger hon att det är avgörande att skapa tydliga, realistiska mål.

“Ju mer du kan vidta åtgärder för att försöka förstå vad dina allmänna mål är, desto mer stärkande är det och desto mer självsäker kan du känna dig.” — Ryan Viktorin, CFP, finanskonsult för Fidelity Investments

“Ju mer du kan vidta åtgärder för att försöka förstå vad dina allmänna mål är, desto mer stärkande är det och desto mer självsäker kan du känna dig”, säger Viktorin. “Många människor tänker “om jag faktiskt sätter en penna på papper, då kommer jag att få svaret att jag inte kan göra det”, och det verkar verkligen skrämmande. Det är förmodligen inte det – det betyder bara vad gör vi tweak? Även om du säger “Jag vill gå i pension när jag är 60” och sedan får reda på att det är vettigt att göra det vid 63 istället, betyder det inte att du är aldrig ska gå i pension.”

Att chatta med Viktorin hjälper mig att inse att jag kan byta karriär så länge jag har en tydlig plan på plats. Nedan följer de bästa tipsen jag fick av vårt samtal om hur jag klarar av en lönesänkning nu för och fortfarande har en ekonomiskt säker och fruktbar framtid.

7 tips för att hantera en lönesänkning och ändå planera för en ekonomiskt sund framtid

1. Identifiera eventuella luckor i din framtida ekonomiska situation

Viktorin säger att för att klara av en lönesänkning måste jag först undersöka hur våra löpande kostnader ser ut i förhållande till våra nuvarande inkomster, och hur det skulle jämföras med vår ekonomiska situation efter min lönesänkning. Syftet är att mäta om det blir ett glapp mellan vad utgifterna är och vad inkomsten skulle bli, säger hon.

Just nu täcker vi våra utgifter och vi lägger undan lite varje månad. Men jag räknar med en minskning på $30 000 i min lön när jag byter jobb (vårt hushållsinkomstintervall är för närvarande mellan $215 000 och $540 000), så vi måste ta reda på var vi kan flytta våra utgifter för att kompensera för den förlusten.

2. Minska tillfälligt hur mycket vi sparar på konton efter skatt

Utöver 401(k)-bidrag sätter min fru och jag $1 500 på ett sparkonto varje månad. Även om jag känner att vi borde bidra ännu mer, hjälpte Viktorin mig att se att det är okej att skära ner på summan vi sparar tills vidare. “1 500 $ [portion of savings] är ett nettobelopp som du redan har betalat skatt ur, så du kan spara 18 000 USD per år netto efter skatt”, säger hon. “Om du räknar ihop det, är det förmodligen närmare kanske 20 000 USD [of your actual salary].”

jag aldrig tänkte på det så här, och att ha henne här för att räkna ut hjälpte mig att inse att den här lönesänkningen inte kommer att vara så skrämmande som den först verkade för mig. Speciellt för att det bara är tillfälligt – jag har blivit försäkrad om att det finns mycket utrymme för tillväxt inom det nya fältet jag funderar på och att det inte kommer att ta lång tid att komma tillbaka till den lön jag för närvarande tjänar. Så om några år kommer vi helst att kunna spara mer än vi redan är.

3. Få det vi sparar på ett högavkastande sparkonto

Det visar sig att höjningen av federala räntor kan vara fördelaktigt för mina besparingar så länge det finns på rätt sorts konto. – I 15 år spelade det ingen roll vilken typ av sparkonto man använde för inget gjorde något intresse, men nu gör det det, säger Viktorin. “Om dina pengar inte finns på ett konto som ger 4 eller 4 ¼ procent, gå och hitta ett konto som gör det.” Hon säger att man ska leta efter ett högavkastande spar- eller penningmarknadskonto, vilket är ett sparkonto som kan ha betalkorts- och checkrättigheter.

Viktorin understryker att 4 procent absolut kan lägga ihop och göra skillnad i ditt sparande. “Om du börjar tänka på de tillgångar du hade för ett år sedan som inte gav någon ränta och nu skulle de göra räntor, är det också att täppa till gapet mellan vad dina utgifter var och vad de kommer att bli.”

4. Tänk på det ekonomiska värde jag bidrar med till min familj utöver bara lön

Jag har alltid tjänat mindre pengar än min fru, och denna förändring kommer att göra mitt bidrag ännu mindre. Men Viktorin påminner mig om att den här övergången från en mindre ideell organisation till en större vinstdrivande innebär att jag kan komma med fler, olika fördelar till bordet. “När du har fått ett nytt jobb, om det är dit du ska, vill du definitivt titta på vad hela förmånspaketet är och se hur du kan utnyttja det som familj”, säger Viktorin.

Till exempel, om vi flyttar familjen under min sjukförsäkring, är det ett betydande bidrag för en familj på fem. – Man kan börja säga, oj, det finns fler förmåner, även om det inte är ren lön, säger Viktorin.

5. Håll koll på pensionsplaneringen

När jag väl är i en ny roll säger Viktorin att jag ska se till att jag fortsätter att lägga pengar på en 401(k) och arbetar för att spara det belopp jag behöver. (Det finns några snabba och användbara verktyg tillgängliga online, som det här, som hjälper till att mäta hur mycket jag har sparat jämfört med vad jag behöver och hur jag spårar.) Eftersom många arbetsgivare matchar upp till en viss mängd av dina egna 401(k) bidrag, “bidra vad du kan för att få matchen att starta”, säger Viktorin. “När du går tillbaka till din andra inkomst, säg,” Jag sparar aktivt till min 401(k). Det är din 401(k). Det är ganska givande att kunna göra det.”

Efter att ha kommit på rätt spår för att spara det jag behöver i min 401(k), kan jag utforska andra skatteförmånliga pensionskonton, som IRA och HSA som ett sätt att hjälpa till att diversifiera mitt pensionssparande.

6. Automatisera, automatisera, automatisera

Några år i framtiden hoppas jag att jag kommer att bosätta mig på ett nytt företag och återgå till att tjäna en bekväm summa pengar som gör att jag kan gå tillbaka till sparläge. Vid det här laget säger Viktorin att “automatisera dina besparingar så mycket som mänskligt är möjligt. Jag säger det till alla, men speciellt till människor med barn”, säger hon om möjligheten att sätta upp en plan som fungerar utan att du behöver komma ihåg att hantera Det. “Skapa en automatisk betalning, skapa en automatisk investering – automatisera den så mycket som möjligt. Men se bara till att du granskar den ett par gånger om året bara för att se till att den fortfarande fungerar som du tror att den ska och att du fortfarande är på rätt spår för vad du vill.”

7. Var inte rädd för att be om hjälp på vägen

När jag går igenom den här övergången och därefter säger Viktorin att komma ihåg att jag inte behöver navigera i ekonomin helt på egen hand. “Var inte rädd för att be om hjälp”, säger hon.

*Som sagt till Kara Jillian Brown

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *