Ikääntymisen tutkija ja bestseller-kirjailija: En voi mitenkään syödä tätä

By | November 21, 2023

Brendborg kirjoitti kirjan ollessaan 25-vuotias Kuolemattomat meduusat ja muinaiset hait tieteen vuosikymmeniä kestäneestä kamppailusta ikääntymisen arvoitusta vastaan ​​ja niinkin yksinkertaisen asian kuin hammaslangan tärkeydestä.

Uudessa kirjassaan Vanedyr (Animals of habit) hän paljastaa, kuinka sinua ja minua manipuloidaan tieteellisillä temppuilla syömään enemmän sellaista, mikä ei ole hyväksi kehollemme ja elinkaarellemme.

Lue hänen neuvonsa välttääksesi pahimmat sudenkuopat – kuten ajattelet isoäitiäsi.

Ja miksi vuoden 2019 tutkimuksen tulokset 20 terveen ihmisen kampuksella Yhdysvalloissa jäivät häneen.

Onko olemassa tiettyjä ruokia, joita vältät mahdollisimman paljon?

Periaatteessa en juo hiilihapollisia ja tavallisella sokerilla makeutettuja juomia. Minulla on joskus Coca-Cola Zero tai Pepsi Max, mutta en makeaa versiota.

Miksi niin?

Koska näet nopeasti muutokset verenpaineessa, kolesterolitasoissa, maksan rasvavarastoissa ja yleisissä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöissä.

Sveitsistä on tehty tutkimuksia, joissa ihmisille, jotka eivät normaalisti juo virvoitusjuomia, annettiin makeutettuja virvoitusjuomia.

Kahden tai kolmen viikon kuluttua heidän kolesteroliarvonsa alkoivat nousta.

Sitten hekin saapuivat.

Näyttää siltä, ​​että olemme huonompia säätelemään nestemäisessä muodossa olevien kalorien saantiamme. Jos söisit muutaman sadan kalorin jotain muuta, nälkä tuntuisi vähemmän sen jälkeen.

Mutta näin ei tapahdu virvoitusjuomien kanssa. Kalorit eivät näytä vaikuttavan ruokahaluun.

Onko muita ruokia, joita yrität välttää?

Syön mahdollisimman vähän paistettua ruokaa. Se perustuu osittain tieteeseen ja osittain vain maalaisjärkeen.

Paistaminen vapauttaa useita aineita, jotka ovat melko epäterveellisiä. Ja öljykäsittely lisää myös paljon kaloreita.

Sirupussin kalorit tulevat enemmän rasvasta, jossa sirut on paistettu, kuin perunoista itsestään. Kun luulet syöväsi perunoita, etkä paista öljyä.

Ja mikä ongelma kaloreissa on?

Kalorimäärä on yksinkertaisesti mitta ruoassa olevan energian määrästä. Ja tietysti tarvitsemme energiaa pysyäksemme hengissä.

Ongelma syntyy, kun syöt enemmän kuin tarvitset ja olet ylipainoinen.

Yksi uuden kirjani päätelmistä on, että tämä tapahtuu, koska suuri osa syömästämme ruoasta on keinotekoista.

Ei puusta poimittu tai pellolta korjattu, vaan elintarviketieteilijöiden laboratoriossa luoma ja suunniteltu saamaan sinut syömään mahdollisimman paljon, jotta yritykset voivat ansaita mahdollisimman paljon rahaa.

Onko olemassa tutkimuksia, jotka ovat tehneet sinuun erityisen vaikutuksen tässä suhteessa?

Erityisesti on yksi tutkimus, jonka on tehnyt amerikkalainen ravitsemustutkija Kevin Hall. Yhdessä kollegoidensa kanssa hän jakoi koehenkilöryhmän kahtia.

Yksi ryhmä sai yksinomaan ultraprosessoitua ruokaa kahden viikon ajan ja toinen ryhmä jalostamatonta ruokaa.

Koehenkilöt olivat amerikkalaisia ​​ja söivät jo prosessoitua ruokaa. Toisin sanoen ne eivät menneet nollasta sataan.

Tutkijat havaitsivat kuitenkin, että ryhmä, joka söi vain prosessoituja ruokia, lihoi. Ja ryhmä, joka ei syönyt prosessoitua ruokaa, laihtui.

Silmiinpistävintä oli, että ultraprosessoidun ruokavalion koehenkilöiden piti syödä 500 kcal enemmän tunteakseen olonsa kylläiseksi.

Vaikka tutkijat yrittivät koota annokset niin, että molemmat ryhmät saivat suunnilleen saman määrän rasvaa, hiilihydraatteja ja proteiineja.

Tämä vain osoittaa, että ultraprosessoidut ruoat on suunniteltu saamaan meidät syömään liikaa. Ja se toimii, koska liikalihavuus jatkaa nousuaan.

Onko sinulla neuvoja kuluttajille, joiden on vaikea valita oikeat tuotteet?

Nyrkkisääntönä on, että sinulla on luultavasti kädessäsi pitkälle prosessoitua ruokaa, jos se on kirkkaanvärisessä pakkauksessa ja sillä on erittäin pitkä säilyvyys. Tai jos sillä on tuotenimi.

Tai ajattele isoäitiäsi ja isoäitiäsi: jos he eivät tunnista tuotetta, se on todennäköisesti pitkälle käsitelty.

Löydät helposti myös pitkälle prosessoituja versioita piirakasta, makkarasta ja vastaavista, joten nyrkkisääntö ei ole täysin idioottivarma. Mutta se antaa sinulle idean.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *