Jag arbetade med ett proffs för att få ekonomiskt förtroende

By | August 9, 2023

Så du vill ha en sund relation med din ekonomi och förbereda dig för pensionen, men du är inte säker på var du ska börja eller hur du ska ta dig dit. Med Money Talks beskriver tre personer i olika livsstadier sin erfarenhet av att arbeta med en finansiell professionell för allra första gången. Som det visar sig är det aldrig för tidigt eller sent att chatta igenom dina mål med någon som kan hjälpa.

För två månader sedan verkade de livsrörelser jag gör just nu skrämmande. Jag håller på med anställningsintervjuer för att i princip återuppta min karriär inom ett helt nytt område. Med tanke på att denna förändring kommer att komma med en lönesänkning som känns betydande för mig, spenderade jag så mycket tid på att oroa mig för om det kunde vara rätt beslut för mig och min familj. Men efter att ha chattat med Fidelity Investments Vice President, Financial Consultant Ryan Viktorin, CFP för några månader sedan, kunde jag utveckla ekonomiskt förtroende och inse att så länge jag har en solid plan som backar upp mig är siffrorna inte så skrämmande.

Viktorin hjälpte mig att förstå hur jag kunde bedöma om min framtida lön (som jag antar kommer att vara cirka 35 000 $ mindre än vad jag tjänar nu) kunde passa min familjs behov. Dessutom hjälpte hon mig närma mig skiftet med spänning istället för rädsla.

Det tänkesättet är där saker och ting blev knepiga; min plan är väldigt vid horisonten. Jag kan inte fullt ut använda de ekonomiska kunskaper jag fått med hjälp av Viktorin förrän jag får ett nytt jobb, vilket till en början gjorde att jag kände mig lite deflaterad. Men allt eftersom veckorna har gått har jag insett vilka kraftfulla rörelser jag har burk göra. Min mentalitetsförändring som har gjort det möjligt för mig att odla en känsla av ekonomiskt självförtroende har gjort planering för min närmaste framtid mer hanterbar, och oron för min långsiktiga framtid och pension är mindre genomsyrad av stress.

Hur utvecklandet av ekonomiskt förtroende har hjälpt mig att utveckla bättre ekonomisk hälsa

Till att börja med har jag märkt att jag känner mig mer bekväm och mindre orolig när det gäller min ekonomi. Jag har också hittat tid att ta itu med små ekonomiska uppgifter som gör mig redo för långsiktig ekonomisk hälsa, som budgetering och organisation, vilket har fått mig att känna mig ännu mer ekonomiskt säker.

Denna ökade komfort har översatts till nyvunnen säkerhet i min framtidsplan. Under en anställningsintervju nyligen dök en oro upp om jag var överkvalificerad för rollen i fråga. Jag kunde självsäkert säga “Du behöver inte oroa dig.” Jag kunde komma från en plats av faktisk självförtroende, med mindre oro för lönesänkningen.

Det ekonomiska värdet jag tillför vår familj utöver bara min hemlön.

Jag insåg också bättre det ekonomiska värdet jag tillför vår familj utöver bara min hemlön. Min partner och jag delar vår dubbla inkomst för att ha råd med vår livsstil att ha ett hem och tre barn. Jag var först orolig för att med en mindre inkomst skulle jag ta med mindre till bordet, men efter att ha pratat med Viktorin förstod jag bättre att lönen inte är allt jag bidrar med. Eftersom jag troligen kommer att arbeta på ett större företag, kan det vara mer meningsfullt för vår familj att vara på min sjukförsäkringsplan, som skulle subventioneras av mitt företag, snarare än på min frus, som är VD för ett litet företag och betalar för sin försäkring ur fickan. Det är en massiv bidrag som jag inte ska förringa.

En mindre fördel med mitt ekonomiska förtroende? Förbättra mitt äktenskap

Att ta mer ansvar för hur mitt arbete kommer att fortsätta att stärka min fru och barn har också förbättrat samtalen som min fru och jag har om vår ekonomiska situation. Jag projicerar mer självförtroende, vilket kommer från verkligt självförtroende, och det har lett till en välkommen höjning av vår dynamik.

Genom att gå igenom några modeller för hur par kan ställa sig till ekonomi, hjälpte chatten med Viktorin mig att inse att min fru och jag inte behöver kombinera vår ekonomi fullt ut. En specifik takeaway för mig är att du kan ha all kärlek och tillit och närhet och till och med delade prioriteringar och det kan fortfarande vara sunt, giltigt och bra att ha separat ekonomi till viss del. Jag har till exempel ett eget checkkonto, men vi har också en del joint ventures också.

Jag har förknippat varje separation av ekonomin med att vara början på slutet för oss och antagit att det omöjligen kunde vara bra för oss. Och nu ser jag en viss separation av ekonomin som fördelaktigt för vårt äktenskap; vi har båda våra egna separata saker utöver våra gemensamma tillgångar: jag har öppnat ett separat bankkonto, så när jag börjar på mitt nästa jobb kommer jag att ha en del av min lön insatt på mitt konto först och sedan vad vi än anger efter kommer att gå till det gemensamma kontot.

Modellera ekonomisk hälsa för nära och kära

Nu när jag är mer säker på min privatekonomi har jag också varit mer öppen med pengar med mina barn. En stor del av mitt “varför” med allt detta är att jag vill att mina barn ska växa upp med en sundare relation med pengar än vad jag har haft. Och jag känner mig bättre positionerad att ta med dem i samtal om budgetering och prata med dem om siffror. Jag vill föregå med gott exempel, modellera hur man kan leva utan ekonomisk ångest, investera i dig själv via saker som att ta jobb till en sänkt lön (efter att ha gjort dina läxor för att se till att du har råd att göra det, som jag gjorde), och fortfarande behålla ett öga på pensionssparande. De är vid en punkt där de är nyfikna, och jag är glad att få underhålla den nyfikenheten.

Mitt nyvunna ekonomiska självförtroende har lett till bra samtal bland mina sex närmaste vänner, eftersom vi har kommit överens om att börja namnge siffror. Vi har pratat om länge allt: födslar, dödsfall och allt däremellan. Men tills nyligen, när vi pratar om löner, sparande och pensionsplaner, tog vi inte upp siffror. Vad är det med det?

Det är varken skamligt eller skrytsamt att specificera sin lön. Social insyn i löner kommer bara att bidra till att bidra till att minska löneskillnaderna mellan könen, som håller alla kvinnor tillbaka, vilket påverkar våra löner och, genom proxy, livsstil och pensionsplaner. Så jag är exalterad över det här skiftet också.

Sammantaget har arbetet med en finansiell expert hjälpt mig att inse att ekonomi – både kortsiktigt och långsiktigt – inte är så skrämmande som de verkade. Jag är ingen expert, men även att få lite mer förståelse har fått min egen ekonomiska situation att kännas uppnåelig. Jag är glad över att gå in i nästa fas av min ekonomiska resa beväpnad med know-how och självförtroende.

Som sagt till Kara Jillian Brown.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *