Jag bar en facekini runt London för att skydda min hud och allmänheten var enig i sitt svar

By | August 31, 2023

Även om jag sällan följer trender är det kul att veta vad som finns i den här säsongen – cargobyxor med flera fickor och genomskinliga toppar – och vad som är ute – ultrakorta minikjolar och 90-tals neon. Sånt här ger en inblick i människans tillstånd, tycker jag.

En mer spännande ny trend än bh-exponerande skira toppar är dock facekini, som enligt uppgift har blivit populär på stränderna i Kina i somras (där den designades första gången 2004). Det har också blivit ett bastillbehör bland drag queens i TV-programmet Ru Paul’s Drag Race. Men vad är en facekini, hör jag dig fråga, nervöst.

Tja, det är en helmask i tyg med hål för bärarens ögon och näsa. Människor har burit dessa UV-beständiga plagg som svar på de skyhöga temperaturerna, med rätta oroliga för att deras hud ska utsättas för den brännande solen. Både chic, och solsäkert alltså.

Jag bestämmer mig för att ge facekinin ett försök, eftersom jag är en av de britter som tillbringade sina 20-års krispiga under den spanska solen, och nu försöker vara förnuftig i mitten av 30-årsåldern. Jag undrar, när jag tittar igenom facekini-alternativen på nätet, där det finns massor av färger och effekter, om min gata i London verkligen är redo för denna trend. Återigen, du ser alla möjliga saker i huvudstaden.

Jag väljer en i ljust rosa – en djärv nick till sommaren – för £4,99. Kanske inte den bästa kvaliteten, men om jag tar till facekini, kommer jag att känna mig redo att investera i en mer avancerad.

Är min gata redo för min facekini? (Foto: Levereras)

När den kommer provar jag den i spegeln. Min pojkvän går förbi mig och hoppar förskräckt tillbaka. ”Jesus Kristus, du går väl inte ut så? Du kommer att bli skjuten”, är hans lätt panikslagna svar. OK, inte idealiskt, men jag kan inte avskräckas av en hoppig nejsägare. Hur mycket kan han egentligen om mode?

Jag kliver utanför ytterdörren, och omedelbart en cockapoo skakar maniskt mot mig, och dess ägare, som sms:ar, gör en dubbeltagning av ren skräck när hon tittar upp. En man stirrar nyfiket på mig hela vägen, vilket kan vara bra eller dåligt. Någon annan tittar på mig och vänder snabbt bort blicken, som om de har fångat mig i ett kompromisslöst tillstånd.

Folk verkar oroliga, så jag går inte så mycket runt i mitt grannskap som jag hade planerat (Foto: Supplied)

Mitt mål var att ta en promenad, kanske till Sainsbury’s eller parken, men vid närmare granskning kan jag se att jag ser ut som om jag är på väg att råna en bank i en Barbie-rosa balaclava. Jag, låt oss vara ärliga, ser också väldigt mycket ut som en gimp.

Med tanke på att det var den där historien i juli om en man i en gimpsuit som tittade på en pjäs på Shakespeares Globe-teater, och några publikmedlemmar som klagade på att det var “en mycket skrämmande syn”, bestämmer jag mig för att jag inte vill bli fotograferad och skvätter alla över de lokala Facebook-grupperna som ett hot (jag vill heller inte göra gimps en otjänst).

När jag ser en mycket äldre man nere på gatan med sin shoppingvagn ducka jag tillbaka in igen eftersom jag verkligen inte vill riskera att ge honom en hjärtattack. Mest av allt är jag allt mer stressad över att stöta på våra nya grannar på nedervåningen för första gången när jag är klädd i denna facekini.

Jag inser nu att jag inte är djärv nog att kickstarta den här trenden i Storbritannien. Jag kan inte ens komma till vägs ände i den. Jag beundrar dem i Kina som rockar med ansiktskinin på stranden och runt i stan, eftersom de är mer engagerade i mode och UV-undvikande än jag.

Facekini-bärare över hela världen kommer att få det sista skrattet med sin oskadade hud. Utan tvekan kommer Gigi Hadid och Kendall Jenner snart att modellera dem på Balenciaga catwalk, och någon från Love Island kommer nästa vecka att lansera en facekini-linje med ett enormt snabbt modemärke.

Vet du vad? Jag ska låta dem leda vägen. Istället för att skrämma den där trevliga säkerhetsvakten på min lokala stormarknad eller få mina nya grannar att ångra att de skrev på det hyresavtalet, kommer jag att hålla mig till min ansiktskräm med faktor 50, lägga ner solningen och lämna facekinis till modigare, mer fashionabla själar än jag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *