Jag hatar mitt nya jobb: Hur snart kan jag sluta?

By | August 19, 2023

När du har fastnat i en tuff plats på jobbet – du är *så här nära* att bli utbränd, undrar du om ditt jobb passar rätt, din kontorskultur kan behöva en seriös uppgradering – vem vänder du dig till? Din mentor, som har många års erfarenhet som du kan lita på? Din mamma, som alltid har ditt bästa i åtanke? Eller din BFF, som är pålitlig för ett mördande peptalk? Lägg alla tre perspektiven i en mixer och du har Good@Work, Well+Goods karriärrådskolumn. Se allt

Att aldrig stanna mindre än ett år på något jobb är en av de gyllene reglerna för meritförteckningar, där man inte har några oförklarade sysselsättningsklyftor eller vilda förändringar i branschen. Så, vad är en hårt arbetande professionell att göra när de gav det det gamla college-försöket, men vet att deras nya jobb inte är rätt för dem? I veckans Bra jobbat kolumn, karriärexpert Amy Odell—som du kanske känner som tidigare redaktör för Cosmopolitan.com och grundande bloggare av New York magazine’s The Cut – förklarar varför en kort period bara är en del av bilden.

Fråga:

Jag lämnade nyligen mitt “bekväma” jobb och började på ett nytt. Jag är nu inne på sex månader och inser att jag helt ångrar att jag lämnade min gamla spelning. Jag vet att jag är olycklig och har gett det en anständig mängd tid och ansträngning, men ingenting verkar förändras. Jag vill lämna men jag är orolig för vad andra företag (och vänner/familj) kan tänka om jag åker för tidigt! Hur illa är det egentligen att hoppa runt jobb för mycket? Kommer potentiella rekryteringschefer att se det som en röd flagga?? Mina föräldrar har varit på samma företag hela sin karriär så jag är orolig för att inte leva upp till de förväntningarna!

Svar:

Det låter som att dina två stora bekymmer med att lämna är vad dina föräldrar kommer att tycka och vad människor som kan tänkas anställa dig i framtiden kommer att tycka. Men det här är ditt liv och din karriär och de tankar och känslor du bör bry dig mest om är dina egna.

Om du känner att du har gett det här jobbet tillräckligt med tid – och jag håller med om att sex månader borde ge dig en ganska tydlig bild av hur en arbetsplats är – och du inte är nöjd behöver du inte stanna. Jag förstår vad du säger – att ett år vanligtvis är den “säkra” tiden att stanna någonstans i CV-syfte. Men att stanna någonstans ett år säger inte alls lika mycket om din förmåga att vara lojal mot ett företag som den övergripande tidslinjen för ditt CV. Jag har anställt folk som har jobbat i fem år och jobbat på fem företag med vetskapen om att jag förmodligen bara kommer att få ut ett år på dem, vilket är precis vad som händer. Jag har också anställt personer som tillbringade fyra år någonstans, åtta månader någon annanstans, och sedan tre år på nästa jobb, med vetskapen om att åtta månader långa loppet var en lyckoträff och inte en indikation på problem på arbetsplatsen. Och de människorna brukar stanna kvar.

Jag har stött på några unga människor i min karriär som kände att de varje år behövde något med sina jobb för att materiellt förändras. De förväntade sig en stor befordran och löneförhöjning och om de inte fick de sakerna ville de ha ett helt nytt jobb. Dessa människor var inte alltid missnöjda med sina jobb, de verkade mestadels känna att deras karriärbågar skulle följa en föreskriven väg för snabb utveckling för att lindra eventuell oro de kan ha över att hamna bakom något högt ideal om framgång.

Jag tar upp detta eftersom jag kan säga att du inte är den här personen. Du är påfrestande att hitta en plats där du kan marinera under kanske till och med resten av din karriär. Det är motsatsen till att hoppa runt, och alla som intervjuar dig för jobb i framtiden kommer sannolikt att ta tag i detta. Människor är mer transparenta på anställningsintervjuer, på gott och ont, än de tror att de är.

Som sagt, bara för att dina föräldrar tillbringade hela sin karriär på ett företag, betyder det inte att du måste göra detsamma. Gör du samma sak som dina föräldrar? Kanske var de fastanställda professorer eller advokater på ett partnerspår, i så fall är det vettigt att de var på ett företag i decennier. Men du kanske är en grafisk designer eller författare eller revisor, i så fall finns det inte så många incitament för dig att stanna på ett ställe under lång tid. Inom många områden är det enda sättet att få en betydande löneförhöjning att ta ett jobb på ett annat företag och försöka locka bort dig med en stor lön.

Det kan också vara värdefullt när du börjar att försöka göra olika jobb och arbeta för olika typer av människor så att du lär dig vilken typ av jobb du vill ha på lång sikt. Den här upplevelsen av att ta ett jobb du inte gillade kan skrämma dig, men tänk på hur mycket bättre position du nu är för att hitta ett nytt jobb i framtiden. Du var tvungen att ha jobbet du inte gillade för att inse vad du inte gillade med det.

Om din gamla position är öppen för dig och du vill gå tillbaka, gå tillbaka medan du fortfarande kan. Det är ett fantastiskt skyddsnät att ha och ett tecken på att ditt gamla företag verkligen värdesätter dig. Du är skyldig dig själv att dra nytta av det innan möjligheten försvinner.

Amy Odell huvudskottAmy Odell är journalist och författare bosatt i New York. Hon är tidigare redaktör för Cosmopolitan.com, som blev en av de mest populära och prisbelönta webbplatserna för tusenåriga kvinnor under hennes mandatperiod. Hon brinner för att vara mentor för människor som börjar i deras karriärer. Hon är från Austin, Texas.

Följ henne vidare TwitterInstagram, Facebook och registrera dig för hennes nyhetsbrev här.

Har du en karriärfråga till Amy? Maila oss på goodwork@wellandgood.com.

Mer Good@Work:
Jag är redo för en befordran – hur kan jag övertyga min chef?
Varför “konstruktiv kritik” är en lögn, enligt en karriärexpert
Min chef sms:ar mig på nätter och helger – hur kan jag ta tillbaka min tid?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *