Karriärbyte under pandemin: Här är vad du ska tänka på

By | August 13, 2023

När du har fastnat i en tuff plats på jobbet – du är *så här nära* att bli utbränd, undrar du om ditt jobb passar rätt, din kontorskultur kan behöva en seriös uppgradering – vem vänder du dig till? Din mentor, som har många års erfarenhet som du kan lita på? Din mamma, som alltid har ditt bästa i åtanke? Eller din BFF, som är pålitlig för ett mördande peptalk? Lägg alla tre perspektiven i en mixer och du har Good@Work, Well+Goods karriärrådskolumn. Se allt

Fråga

Jag funderar på att utforska nya jobbmöjligheter som faktiskt skulle vara mer av en hel karriärsvängpunkt än att gå uppåt. Jag är exalterad över att det skulle vara något annorlunda, men är “annorlunda” nödvändigtvis “bra?” Hur kan jag veta om jag kliar mig på riktigt för att utforska något som verkligen intresserar mig eller om jag är mer på jakt efter ett karriärbyte under pandemin eftersom jag är utmattad av livets monotoni just nu? För jag är orolig för att om svaret är det senare spelar jag min karriärbana på det.

Svar

Jag uppskattar verkligen den här frågan, och jag är glad över att du funderar på vad dina karriärmöjligheter kan vara framöver. Din situation påminner mig om ett citat jag älskar av den inspirerande ledaren Iyanla Vanzant: “Det är dags för dig att röra på dig, inse att det du söker också söker dig.” En sak vi båda kan vara överens om är att du är i behov av en förändring i din karriär, pandemi eller inte. Och, till din poäng, kan ursprunget till detta behov av förändring verkligen vara tröttheten du känner av pandemin. Om du jobbar hemifrån nu som jag, vet du också att det blir monotont att gå från köket till skrivbordet till ingen annanstans flera gånger om dagen.

När jag tänker på din fråga påminns jag om några av de övergångar jag har haft i min karriär. Till exempel när jag lämnade mina nio till fem för att fortsätta vara entreprenör. Det fanns dagar på mitt gamla jobb då jag inte trodde att jag skulle klara av ytterligare två timmars personalmöte eller svara på en övermodig klient med samma förfrågan på ett annat sätt. Det fanns dagar då jag ville springa ut genom dörren och aldrig komma tillbaka! Jag var i desperat behov av en karriärövergång, och jag kan bara föreställa mig hur förvärrad denna känsla kan vara för många människor som arbetar hemifrån, med minimal aktivitet utanför arbetstid. Och med tanke på att förra året presenterade en uppsjö av påtvingade övergångar, och ingen kan gissa vad 2021 har i beredskap, är det mycket vettigt att ta kontroll genom att göra en förändring i din karriär.

Ibland tror vi att vi måste lämna vår nuvarande position, men om vi har interna konversationer med dem som investerat i vår framgång, kanske vi finner att det vi behöver är inom räckhåll, utan att ens lämna.

Det första steget jag skulle rekommendera är att fundera över varför. Gräv djupt i varför du verkligen vill ha något annorlunda. Det är viktigt att förstå varifrån vårt behov av förändring kommer. Och när du funderar på vad nästa steg är för din karriär, låt mig ställa en fråga: Om din chef erbjöd dig en tjänst på en annan avdelning eller försett dig med ytterligare ansvarsområden, skulle det hjälpa dig att repa detta behov av förändring?

Anledningen till att jag tar upp det är att vi ibland tror att vi måste lämna vår nuvarande position, men om vi har interna samtal med dem som investerat i vår framgång, kan vi upptäcka att det vi behöver är inom räckhåll, utan att ens lämna. Så den verkliga frågan är, är du bara uttråkad med din nuvarande arbetsbelastning, eller kan det vara så att du behöver ett stretchuppdrag för att tända din passion? Eller är det verkligen ett nytt jobb du vill ha?

Mitt andra råd är att ge dig själv tillåtelse att utforska vilka dina karriärintressen kan vara om du rycker upp och tar steget in i en helt ny karriär. Det här kan se ut som att nätverka med människor som är i branschen du funderar på. Ställ frågor till dem om deras roll, kompensation och rörlighet uppåt. Du vill förmodligen inte ta några större beslut utan all nödvändig information som hjälper dig att göra ett välgrundat karriärval. Om du känner dig bra med informationen du samlar in, arbeta med att skräddarsy ditt CV för att passa din nya önskade bransch, vilket du kan göra genom personlig research eller genom att anlita en CV-skribent.

Slutligen, se till att du inte fastnar i hypen “Nytt år, nytt allt”. Se till att dina nästa steg är baserade på din verklighet. Även om det verkar som att alla du känner hittar ett nytt jobb eller flyttar till en ny stat, känn inte att du måste konkurrera med någon. Ditt liv är unikt, och det kräver att du tar steg som bara du kan ta som gynnar din framtid.

Jag har gjort några karriärövergångar i min karriär, och när jag äntligen kunde lämna mitt dagliga jobb hade jag en handlingsplan på plats för att säkerställa att jag skulle bli framgångsrik. Jag pratade med många människor och samlade in så mycket information jag kunde. Så om du fortfarande funderar på att göra en karriärövergång till ditt eget företag eller ett annat företag/organisation, är förberedelser avgörande. Påminn dig själv om ditt varför och se till att du har en plan som du kan genomföra. Och när den planen inte blir exakt som du, ja, planerat, kom ihåg att ha tålamod med dig själv. Må din nästa övergång möta dig med öppna armar.

Oj Hej! Du ser ut som någon som älskar gratis träningspass, rabatter för kultfavorit wellness-märken och exklusivt Well+Good-innehåll.Anmäl dig till Well+vår onlinegemenskap av friskvårdsinsiders, och lås upp dina belöningar direkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *