Med en annan månadsinkomst är budgetering svårt

By | August 18, 2023

Så du vill ha en sund relation med din ekonomi och förbereda dig för pensionen, men du är inte säker på var du ska börja eller hur du ska ta dig dit. Med Money Talks beskriver tre personer i olika livsstadier sin erfarenhet av att arbeta med en finansiell professionell för allra första gången. Som det visar sig är det aldrig för tidigt eller sent att chatta igenom dina mål med någon som kan hjälpa.

Innan du träffar en finansiell expert för att prata igenom vägspärrar och mål för pengar, är det viktigt att få klart för dig var du är just nu och var du helst vill vara. Här träffar du en av de tre deltagarna inför hennes samtal med proffsen och lär dig om hennes specifika bakgrund och pengars avsikter.

Om mig: Jag är en 33-årig legitimerad mentalvårdsrådgivare som bor i Connecticut. Jag är singel, delar ekonomi med ingen och stöttar ingen annan ekonomiskt. Jag har både kreditkortsskulder och studielånsskulder, båda vill jag betala av och sedan börja betala av mina kort i sin helhet varje månad. Saken är att budgetering är tuff eftersom min månadsinkomst alltid är olika, beroende på hur arbetet formar sig. Och att planera för variansen i min månadsinkomst i förväg känns omöjligt, för ja, jag vet inte vad jag inte vet. Jag skulle vilja hitta ett system som fungerar för mig så att jag kan börja spara mer.

Hushållens inkomstintervall: 90 000–170 000 USD

Vilka är dina vanliga månatliga utgifter?

Hyra, bilbetalning, betalning av studielån, verktyg, sjukförsäkringspremie, kreditkortsbetalningar, affärskostnader, affärsutbildningar

Har du en sparstrategi och kan du i så fall beskriva den?

Jag överför en liten summa pengar per månad till ett sparkonto. Det faktiska beloppet varierar beroende på mitt inkomstflöde för månaden i fråga. Utöver mitt sparkonto som jag bidrar till då jag har medel tillgängliga har jag även en liten automatisk överföring till ett Roth IRA-konto. Jag skulle vilja bidra mer någon gång, men jag är fokuserad på att lägga mer pengar på att betala av skulder.

Vilka är dina kortsiktiga ekonomiska mål?

Det mest pressande är att jag skulle vilja betala av min kreditkortsskuld. Därefter skulle jag vilja lära mig hur jag kan fortsätta att kunna betala av de två kreditkorten jag använder fullt ut varje månad.

Vilka är dina långsiktiga ekonomiska mål?

Att kunna betala av min skollåneskuld och köpa ett hus är mitt yttersta mål. Och jag skulle vilja göra detta samtidigt som jag fortsätter att spara pengar till pensionen. Jag skulle också vilja använda mina pengar mer konsekvent för att vara till hjälp och användbar för andra – och jag skulle vilja känna mig ekonomiskt trygg och säker när jag gör det.

Vilka är hindren för att du ska nå dina ekonomiska mål?

Framför allt varierar min inkomst från månad till månad, med tanke på min karriär som tjänsteleverantör. Om jag har en långsam månad på jobbet är det svårt att betala av mitt kreditkort, betala ner skulder och spara. Och det är verkligen svårt att planera framåt också. Generellt sett är det svårt att hålla budgeten med en annan månadsinkomst.

Min inkomst varierar från månad till månad med tanke på min karriär som tjänsteleverantör. Om jag har en långsam månad på jobbet är det svårt att betala av mitt kreditkort, betala ner skulder och spara.

Vilka anser du vara dina största utmaningar när det gäller att hantera ditt ekonomiska välbefinnande?

Senast skulle jag säga att dessa barriärer har blivit kombinationen av de stigande levnadskostnaderna och inflationen. Dessa faktorer är till stor del ur mina händer, och jag tycker att det är utmanande att sänka kostnaderna och minska den personliga bekvämligheten ytterligare för att nå mina långsiktiga ekonomiska mål. Jag känner också att det finns ett tak för hur mycket inkomst jag kan generera med tanke på det arbete jag utför och befolkningen av människor som jag föredrar att arbeta med.

Har du någonsin arbetat med en finansiell professionell?

Nej, jag har varit skeptisk till om det skulle vara värt det.

Vilken är din nuvarande strategi för pensionsplanering?

Jag har en Roth IRA, men jag planerar att flytta detta till en SEP IRA (vilket är att föredra för företagare och egenföretagare) före årets slut. Jag gör små månatliga bidrag på $50 till $100 till mitt IRA-konto. Jag har också ett sparkonto, som jag planerar att använda en del av för handpenning för en bostad. Efteråt, beroende på hur mycket som är kvar, kan jag också bidra med en del av mina besparingar till min IRA.

Hur känner du inför pensionen?

Det är något jag skulle vilja tänka mer på, eftersom det gör mig nervös just nu. Jag vill vara säker på att jag tar kloka beslut nu så att jag inte blir stressad på vägen, och jag vet att det finns några mer samvetsgranna steg jag skulle kunna ta för detta. Jag skulle gärna vilja ha råd om hur jag kan göra smarta val för att maximera min pensionsplaneringsstrategi samtidigt som jag tar itu med mitt primära mål att betala ner min kreditkortsskuld.

Vilka känslor väcker det för dig att prata om ekonomi? Vilken känsla skulle du vilja känna kring din relation till din ekonomi?

Jag känner mycket rädsla, osäkerhet och osäkerhet. Jag skulle vilja känna mig mer bekväm och mycket mindre stressad över ekonomin.

Beskriv din relation till din ekonomi som den ser ut för närvarande såväl som historiskt.

Jag skulle anse mig vara reserverad när det gäller hur jag spenderar mina pengar; dock tror jag inte att jag alltid har gjort de klokaste valen som skulle tjäna mig på lång sikt. Jag vet hur jag ska minska och klara mig utan vissa fritidsmetoder och materiella föremål, men jag tror att det finns saker jag skulle kunna göra bättre och konsekvent som skulle få en mer meningsfull inverkan på min allmänna ekonomiska hälsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *