Supermodellen Helena Christensen om hennes passion för fotografi

By | September 1, 2023

Detta stycke dök upp som en del av en sammansatt funktion ursprungligen publicerad i septembernumret 2023 av Harper’s Bazaar, fokuserat på fyra kvinnor som lär sig nya färdigheter. Läs bidragen från Selina Mills, Rejina Pyo och India Amarteifio här.

Att se världen genom en lins gör mig mer uppmärksam på vad som händer runt omkring mig. Både min far och min farfar var angelägna fotografer – jag minns att jag tittade på deras porträtt av mina släktingar i våra familjealbum när jag var liten, och jag känner nu igen deras talang genom dessa bilder: hur de är beskurna och komponerade, och hur de ljus faller. De är riktiga skatter.

När jag gick ut gymnasiet i Danmark liftade jag runt i världen med en kamera med mig, det var där min passion verkligen började. Men när jag kom tillbaka från resan fick jag ett erbjudande om att prova lite modellarbete i Paris – och det tog fart. Från början hade jag mycket tur att jag fick arbeta med så många legendariska gamla fotografer: Herb Ritts, Irving Penn, Richard Avedon, Peter Lindbergh, Karl Lagerfeld, Patrick Demarchelier och Helmut Newton… Det var fantastiskt att få vara med. av sina konstnärliga skapelser, och hjälpte till att uttrycka de berättelser de hade i sina sinnen.

Jag försökte ta till mig så mycket kunskap från dem som jag kunde, och det blev min fotoutbildning. När jag var i tjugoårsåldern gav Herb Ritts mig en polaroidkamera och jag tog den med mig överallt. Jag lärde mig hantverket och den tekniska bakgrunden som inte krävs med digitalkameror.

Organiskt spelade jag in några redaktioner och så småningom började jag få reklamjobb som fotograf. Men jag har alltid längtat efter att filma reportage eftersom jag beundrar Robert Franks och Robert Capas arbete. Sedan jag blev goodwillambassadör för UNHCR (FN:s högkommissariat för flyktingar) 2019, har jag besökt flyktingläger över hela världen, inklusive de i Jordanien, Ukraina och Rwanda, där jag använder min kamera för att berätta människors historier . Jag talar sex språk, så jag kan vanligtvis kommunicera direkt med kvinnorna och familjerna, snarare än genom en tolk. Detta hjälper mina försökspersoner att känna sig mer bekväma.

Helena Christensen tar bilder på burundiska flyktingar i Rwanda

UNHCR/Hector Perez

“Jag var väldigt lyckligt lottad att jag fick arbeta med så många legendariska gamla skolans fotografer”

Det finns ett samband mellan allt jag gör framför och bakom kameran. Jag lärde mig så mycket om hur jag kan närma mig de ämnen jag arbetar med på ett psykologiskt sätt, på grund av hur jag har blivit tilltalad när jag modellerar. Det sätt som fotografer gjorde det möjligt för mig att visa styrka och sårbarhet – det hjälpte mig att bli en bättre fotograf.

Tidigare i år besökte jag Colombia på en resa för att dokumentera livet för kvinnor som hade blivit internt fördrivna av den väpnade konflikten där. I Bogotá träffade jag och fotograferade en transkvinna som heter María Victoria, vars identitet har gjort henne till ett mål för väpnade grupper. Hon riskerar sitt liv för att kämpa för samhällets rättigheter och för att öka medvetenheten om deras situation. Det var väldigt kraftfullt att höra hur hon har hjälpt andra att bli behandlade på ett fruktansvärt sätt på grund av vem de är. Hennes styrka är inspirerande, och hon var vacker att fotografera.

helena christensen välbefinnande

Christensen med konstnären María Victoria

Helena Christensen

Jag träffade också kvinnor från den inhemska Makaguan-stammen, som har tvingats fly från sitt reservat på grund av konflikten. Men de gjorde fortfarande allt för att jag skulle känna mig välkommen i deras by, inklusive matlagning hela dagen. Jag fick veta att en kvinna förlorade två av sina söner förra året och en annan hade förlorat sitt barn. Att dela dessa kvinnors berättelser, att fånga deras motståndskraft på ett fotografi, är ett privilegium.

Det är en stor dröm för mig att arbeta för en tidning eller för Magnum Photos – jag har alltid det målet i tankarna. Fotojournalistik är så berikande; Jag älskar att fånga en splitsekund av livet.

Det här stycket publicerades ursprungligen i septembernumret 2023 av Harper’s Bazaar – ute nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *